Ajalooline traditsioon: Haljala.

Suusõnaline traditsioon - Hariduslik olukord - Kisuvere kool

Täpset aega, kunas nimetatud külakool asutati, on raske kindlaks määrata. Igatahes on kool asutatud 1870. aasta paiku (Jaan Kadapik, Mihkel Baumann). Alguses peetud kooli Kisuvere külas Antsuni talus, kus esimeseks kooliõpetajaks olnud Aadam Sepp. Tema õpetanud lugema ja kirjutama; õppevahendiks oli piiblilugu ja katekismus. (Mihkel Baumann) Teisalt kõneldakse, nagu oleks esimeseks kooliõpetaks olnud Prooten. Prooten olnud ergas ja tubli mees, äärmiselt edumeelne, armastanud ajalehti lugeda ja saanudki sellepärast kohalt lahti. (Jaan Kadapik). Teiseks õpetajaks olnud Jaan Mänd ja 1890. aastast alates (Sculbericht) Jüri Maasing, kes olnud ka viimaseks õpetajaks Kisuvere koolis, sest kool kaotati umbes 1879. aastal (Jaan Kadapik)
Hiljem, enne kooli sulgemist, asunud koolimaja Kisuvere külas Jaan Kadapiku koha peal. Millal kool sinna toodi, on teadmata, vist 1890. aasta paiku. (Jaan Kadapik)
Koolimajas peetud ühtlasi vallakohut, igal laupäeval, või üle nädala, nii kuidas asju ees oli. Koolmeister olnud ühtlasi kohtu kirjatoimetajaks. (Richard Meiner)
EKLA, f 199, m 57, 254 (III.7) < Haljala khk. - Helmi Aspel (1931)