Ajalooline traditsioon: Haljala.

Suusõnaline traditsioon - Hariduslik olukord - Metsiku kool

Metsiku külakool asutati 1863. aastal. Esimeseks kooliõpetajaks oli Kristjan Brindfeldt, kes olnud silmapaistvamaid koolmeistreid tol ajal kogu ümbruskonnas. (Magnus Rosenbaum) Lähemalt tema tegevusest midagi ei teata.
K. Brintveldt oli õpetajaks umbes 1894. aastani, mil ühendati Metsiku ja Vihula vallad (Magnus Rosenbaum; Sculbericht vom Jahre 1898/99).
1894. aastal sai kooliõpetajaks Jaan Piibemann (Tartu seminari haridusega) ja 1902. aastast peale Aleksander Mõru (Riia seminari haridusega), kuid juba 1903. aastal suleti Metsiku kool (Sculbericht vom Jahre 1903/04), kuna Vihula ministeeriumikooli asutamiseks ühendati mõlemad koolid (Magnus Rosenbaum).
EKLA, f 199, m 57, 245 (III.7) < Haljala khk. - Helmi Aspel (1931)