Ajalooline traditsioon: Haljala.

Asjalised mälestised - Muud asjalised mälestised

Varangu külas Trausi talu õues asub suur kivi, mille pealmisesse külge on uuristatud kuusteist väikest auku. Kivi olnud vanal ajal ohvrikiviks. (Johannes Traus)
Teine ohvrikivi asuvat Tatruse külas praeguse Joonakse talu heinamaal (Ann Lank).
Võsu tee ääras, umbes viis kilomeetrit Metsiku külast Võsu poole (Haljalast Võsu poole viieteistkümnedal kilomeetril) asub paremal pool teekaldal kivi, mille taga olevat kunagi kolm kuningat söömaaega pidanud. Kivil on kolm küllalt suurt ümarat õnarust, mis olevat kuldtaldrikute jäljed (taldrikud olevat nii rasked olnud, et jätnud kivisse jäljed järele). (Valdek Treiberg)
Haljala külas lõuna-läänepoolses küljes olevat küngast hüütakse vanaks Hiiekünkaks; samal künkal jooksvat veesoont nimetatakse Hiiesooneks ja seal asuvat kivi Hiiekiviks (Ann Lauk).
Veel oleks nimetada asjalise mälestisena Viitna endises kõrtsis säilinud Peeter Suure pildi jäänuseid. Portree, mis veel praegugi Viitna teemajas alal hoitakse, näib pärit olevat XVIII sajandi alult ja kujutab Peeter Suurt. Praegu on pilt küll pooleldi hävinenud (enamlaste ajal rebinud enamlised sõdurid pildilõuendi lõhki), kuid suurem osa Peetri näost on siiski alal. Traditsioon kõneleb pildist järgmist. Läbisõidul olevat Peeter Suur ööbinud Viitna kõrtsis. Kõrtsi ainukeseks mööbliks olnud pingid. Peeter maganud öö siiski kuidagiviisi ära ja lubanud pealinna jõudes saata kõrtsile seda, mis seal peaks olema. Mõne aja pärast tulnudki saadetis: sohva, tool, peegel, kamm ja nendega kaasas kinkija pilt, mis on praegugi säilinud. Mööbliosadest ei ole praegu enam küll midagi järel. Vana kõrtsmik, kes nüüd surnud, olevat kõnelenud küll peeglist, mida ta ise veel oma silmaga näinud. (Ants Ollin, Luise Nõmberg)
EKLA, f 199, m 57, 18/9 (I k) < Haljala khk. - Helmi Aspel (1931)