Ajalooline traditsioon: Haljala.

Asjalised mälestised - Linnamäed

Linnamägedena tuntakse Haljala kihelkonnas:
1. Toolse külas Veidebaumi talu maa peal, üks kilomeeter talust lõuna poole, Toolse linnamäge, mille kohta traditsiooni ei näi säilinuvat (Anna Kolberg, Pauline Olev);
2. Vergi ja Sagadi teelahkme lähedal Linnamäe talu maa peal olevat küngast (Rudolf Premet, Abram Uukivi);
3. Varangu jõe käärus, Pehka küla alla kuuluva Jaani-Jüri talu maa peal Varangu linnamäge, kust omal ajal olevat leitud ka inimluid (Karl Kirschbaum, Johannes Tombant).
Kadrina kihelkonnas Eru rannas Antsurahva talu maa peal asuva Linnamäe kohta kõneldakse, et sinna kohale tahetud kunagi ehitada linna või kindlust, see vajunud aga maa alla ja sellest tekkinud mägi. (Thomas Eintreu)
EKLA, f 199, m 57, 13 (I g) < Haljala khk. - Helmi Aspel (1931)