Ajalooline traditsioon: Haljala.

Asjalised mälestised - Varemed

Vanaaegseist lossivaremeist on Haljala kihelkonnas püsinud vaid Toolse lossi varemed, Toolse küla ääres mere kaldal. Selle lossi olevat ehitanud kaks venda Tekla ja Uugu. Mõlemad vennad olnud röövrüütlid-mereröövlid ja kogunud laevadelt röövitud suured varandused oma lossi alla keldritesse, kus nad praegugi ootavad leidjat. Üks neist rüütleist, noorem, hakanud vanema venna naist armastama ja vanem vend tapnud noorma ära. Oma naise lasknud ta aga Andja mõisa kinni müürida. Loss ise hävinenud ühes sõjas. (Gustav liib, Anna Kolberg)
Teine jutt Toolse lossi varakeldritest on järgmine. See olnud veel ajal, kui sõjas tarvitatud vibupüsse, kui Toolse lossis elanud mereröövlid. (Jaan Alto) Nad matnud laevadelt röövitud varad oma lossi alla võlvitud keldritesse. Üks talumees purjuspäi olevat korra juhtumisi öösel ühest august sisse minnes leidnud end rikkalikus poes. Temale pakutud seal ikka ühte ja teist, kuid talumees pole osanud midagi vastu võtta, viimaks võtnud ühe rätiku, mille järele talumees välja juhatatud, nii et ta tagasimineku teed üldse enam ei leidnud. (Jüri Kilm)
Ka olevat seal varem kaevamisi tehtud, kuni jõutudki ühe raudukseni. Siis näidatud aga kaevajaile unes, et kaugemale enam kaevata ei tohi ja kaeve aetudki uuesti kinni. (Jüri Kilm)
EKLA, f 199, m 57, 11/2 (I f) < Haljala khk. - Helmi Aspel (1931)