Suusõnaline traditsioon - Ilmasõda

Ilmasõda pole end kohapääl eriliselt tunda annud, olnud vaid puudus kohati meestööjõududest. Ka vilja ja eriti loomade võtmine sõjaväele mõjunud laastavalt majapidamisele.
EKLA, f 199, m 47, 175 (III-12) < Ambla khk., Lehtse v., Vaigita t. < Harjumaa; Pruunakõrve, Äpliku t. - Berta Tomasson < Thomas Kuuskmann, 69 a.; Joosep Freymann, 56 a. (1930)

Ilmasõja puhkedes võidud talupoegade seas märgata viha süvenemist sakslaste vastu, kuna teiselt poolt mõisnikkude silmad olnud pööratud suurte lootustega Saksamaa poole.
EKLA, f 199, m 47, 175 (III-12) < Ambla khk., Ambla v., Jäneda - Berta Tomasson < August Lubi, 52 a. (1930)

Kreisiülem Senko-Popowitsch teinud korralduse kõik vanaraud kokku korjata ja vallamajja viia, mis siit pidi edasi toimetatama Tallinna relvadeks ümbertöötamiseks. Korraldus leidnud osalist täitmist.
EKLA, f 199, m 47, 175 (III-12) < Ambla khk., Ambla - Berta Tomasson < Karl Inglist, 56 a. (1930)