Ajalooline traditsioon: Ambla.

Suusõnaline traditsioon - Ajaloolised isikud - Enam-vähem kohaliku tähtsusega tegelased - Kirikuõpetajad

1711. a. peale on Amblas järgmised kirikuõpetajad ametis olnud:
1)praost Johann Christoph Schwabe – surn. 1747. a.;
2)Georg Christoph Führmann 1747.–1769. a.;
3)praost Anton Heinrich Lücke 1769.–1799. a.;
4)Benedikt Witte 1799.–1813. a.;
5)Paul August Fredinand Glanström 1813.–1829. a.;
6)Aleksander Leopold Paulsen 1835.–1877. a.;
7)Georg Martin Knüpfer 1877.–1891. a.;
8)Johannes Theodor Willberg 1891.–praeguseni.
EKLA, f 199, m 47, 43 (III-4b) < Ambla khk., Ambla - Berta Tomasson < Johannes Willberg, 66 a. (1930)

Traditsiooni järele olnud õpetaja Witte hirmus suur joodik. Tahetud lahti saada, pahameele avalduseks rebitud kord kaelaside talaari eest ära.
EKLA, f 199, m 47, 44 (III-4b) < Ambla khk., Ambla v., Prümli k., Lõngu t. - Berta Tomasson < Elmar Graup, 19 a. (1930)

Õpetaja Paulsen olnud rahvamees, organiseerinud laulukoore ja juhatanud neid. Teda loetakse Ambla kihelkonna rahvakoolide isaks. Ta võtnud ka 1869. a. laulupeost oma kooriga osa.
EKLA, f 199, m 47, 44 (III-4b) < Ambla khk., Ambla v., Jäneda - Berta Tomasson < August Lubi, 52 a. (1930)

Õpetaja Paulsen soovitanud koolides piibli asemel tarvitusele võtta Jakobsoni lugemik.
EKLA, f 199, m 47, 44 (III-4b) < Ambla khk., Ambla v., Prümli k., Lõngu t. - Berta Tomasson < Paul Graup, 52 a. (1930)

Õpetaja Knüpfer olnud alul ka tubli mees, hiljem saanud aga mõisnikkudega liiga sõbraks.
EKLA, f 199, m 47, 44 (III-4b) < Ambla khk., Ambla v., Jootma end. koolimaja - Berta Tomasson < Johan Muchel, 73 a. (1930)