Tehniline abi

Hea kasutaja!

Sind huvitava kihelkonna kohta info leidmiseks kliki avanenud Eesti üldkaardil vastaval kihelkonnal. Avaneb suurem kaart valitud kihelkonna kohta, millel on näha nii pärimuspaikade asukoht kaardil kui ka nende nimekiri. Kaardil paiknevatel tingmärkidel nimesid juures ei ole, neid näed, kui hiirega tingmärgi kohal peatud. Konkreetse paiga kohta info leidmiseks võid klõpsata nii paiga tingmärgile kaardil kui ka koha nimel nimekirjas. Nimekiri viib Sind pärimusteksti juurde, kuid nii mitmegi paiga kohta on võimalik lugeda ka lühikest ajaloolist ülevaadet.
Tekstilehel on lisaks pärimustekstile/tekstidele esitatud teksti viide Eesti Kirjandumuuseumi kogudes ning paiga geograafilised koordinaadid.

Teksti viide koosneb kogu nimetusest Eesti Rahvaluule Arhiivis (ERA, RKM, H, E) ja Eesti Kultuuriloolises Arhiivis (EKLA); sarja numbrist (I; II), köite numbrist (283) ja lehekülje numbrist. Mõnel juhul on juures ka sulgudes esitatud teksti number. Kokku on viide kujul ERA II 166, 321/2 (68).
Teksti kohal paiknev viide käib esitatud teksti kohta. Kuna tekstide suure hulga tõttu polnud võimalik neid kõiki esitada, lisasime viited teksti(de) all. Nende abil on võimalik huvi korral antud paiga kohta rohkem informatsiooni saada.

Geograafiliste koordinaatide mõõtmiseks on kasutatud LambertEst süsteemi. Selles süsteemis tähistab täht E Y-koordinaati ning N X-koordinaati. Meie kasutasime siiski N ja E tähistusi, sest sellist pilti näitavad tänapäevased GPS seadmed ja nii on Sul lihtsam objekte looduses matkates üles leida.
Kui soovid paiku kaardilt leida, võib kasutada Maa-ameti kodulehel olevat Avaliku teenuse linki. Sellisel juhul tuleb silmas pidada, et X-koordinaat (N) esitatakse seitsmekohalisena ja Y-koordinaat (E) kuuekohalisena, jättes eest ära nullid ning numbrite vahelt kriipsud. Näiteks Iisaku koordinaadid, mis teksti juures on esitatud kujul

kirjutatakse päringulahtritesse

x 6555601 ja y 689810

Tekstilehe paremal üleval nurgas, piltide kohal, paiknevad lingid kaardil liikumiseks. Link Tagasi üldkaardile toob Su tagasi kihelkondade kaardile, linki Tagasi kihelkonnakaardile kasutades pääsed parajasti vaadeldava kihelkonna paikade nimekirja ja kaardi juurde. Mõnel juhul leiad ka lingi Ajalugu, millel klõpsides saad lugeda lühikest ajaloolist ülevaadet antud koha kohta.
Ajaloolise ülevaate lehel paiknevad lingid Tagasi pärimusteksti juurde, millel klikkides saad tagasi antud paiga kohta käiva pärimuse lehele, ning Tagasi üldkaardile.
Kui pärimustekst on mugavaks lugemiseks liiga pikk, on ta jagatud kahele lehele. Sellisel juhul näed teksti all linki Järgmine leht, millel klõpsides saad antud paiga pärimusega tutvumist jätkata.
Tagasi esimesele lehele saad ikka üleval paremal nurgas paikneva lingi Tagasi esimesele lehele kaudu.

Mõnusat kasutamist ja palju avastamisrõõmu soovides, koostajad.

Tagasi avalehele