Uhaku

Sirtsi Katri oli vaistemajast, lollakas, täma ei tahtund, et krahv väljal, peerestas. Kus krahv hakkas karjuma: “Kes niisike minu pöldu rövetab!”
Kupjas siis seletand, et see jo vaistemaja lollakas Katri.
“Mengu minema, mina annan temale vakk rukki kuus, las istub ja sööp!”
Katri sai rukid, aga käis ikke tööl, teenis raha ja õstas rutunde, vai rodunde. Mend mõisa õuvest läbi. Krahv küsind, et kelle see prouva olep, kes minu õues kõnnip!
See – Sirtsi Katri. Sis old jälle kole vihane.
Iga õhta käisid töölised kunturis, päivä kirjutamas. Palk makseti ka iga õhta kätte. Pool öö ajast said kodo, paar tundi pikutada. Ei tõhtind magama jäädagi, et siis ei saand ninda kergelt üles.
Kartulivaus käisid kaheksa-aastased lapsed, emäde kaasas. Eks sis emäd tehend kahekordase töö. Krahv kiitand, et vot neist saab hea tööinimene, kes vara tööle hakkab. Krahv pidand kuntsi ka. Kõik oma tööd algand lauba. Heinalistele ööld, et siis saata saunas kondid tümast. Kergemb heina teha. Päivapalk oli 30 kopka. Nindakauva sai ikke mõisas käidud, kui saima täieealisest.
Siis vanemb õde sai koolmeistrile, Reispärgi Mihklile naiseks. Tämal oli kole hea lauluhääl. Meie, tõised, saima kõik taluperenaistest. Nooremb sai kõhe hollanderile. Sis tõised ööldi, et va Aadama eit nõidus tütred kõik rikastele ja kuulusatele meestele.

Tagasi esimesele lehele Tagasi kihelkonnakaardile
Tagasi üldkaardile