Sope

Kui oli Krimmi sõda, siis englismann tuli merd mööda siia ja kukkus kohe virutama. Sope kohal, Liivakõrtsi taga olid heinalised. Need nägid, et kuulid olid ketiga paaris. Kaks kaske viisid ühe ropsuga maha, aga kolmanda jäid kinni. Kuulid olid suured kolakad, pea kohe vaksa läbimõõduga. Siis tulid englismannid ise ka maale. Loomakari oli rannas ja englismannid tahtsid neid tappa. Aga karjane ajas loomad eest ära. Üks soomlane oli englismannidel kaasas, see karjus: "Ära aja, ära aja, nemad ambuvad." Karjane ei tohtinudki ajada ja englismannid tapsid ühe härja ning viisid laevale. Sel ajal olid Pagri saksad Purtse juures ujumisemajas söömas ja joomas. Kui kuulid tulid, pistsid saksad plehku. Aga pärast läksid kaks Purtse meest ja sõid toidud ära. Siis läksid Liivakõrtsi ja kiitlesid teistele, mis nad tegid. Aga siis võeti nad kinni ja anti kummagile 25 hoopi. Kuulid olid lendanud kiriku juurde Kabelimäkke.

järgmine leht

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile