Kõrkküla

Mahalangenud haruga rist

Tallinna-Narva maantee ääres Viru-Nigula ja Lüganuse kihelkonna piiril mere lähedal on vana sammaldanud kivirist, mille üks haru on maha langenud. Ristil on kirjad, mis arvatakse olevat rootsikeelsed. Selle risti kohta liiguvad väga mitmesugused jutud. Üks nendest juttudest on järgmine: See rist olevat pandud sinna Gustav Adolfi poolt ühe oma sõduri matmispaiga tähistamiseks. Teine arvamine on, et sinna on maetud üks rootsi kindral Gustav Adolfi ajast. Kindrali juurde kirstu olevat pandud täisvarustus: kuldkiiver, raha, mitmesuguseid ehteasju jne. Kirstu peal olevat kindrali kuldkäepidemega mõõk. Kolmandad räägivad, et Vene-Rootsi sõja ajal olevat üks vene bojaar läinud Rootsi poole üle. Seal ta olevat saanud surma ja rootslased olevat ta sinna matnud. Neljandad aga räägivad, et ühe rüütlipreili pärast olevat korraldatud laevadega võidusõit. Tallinnast ja Narvast sõitnud laevad korraga välja ja kumb ennem kohale jõudis, kas Tallinnast Narva või Narvast Tallinna, see oli võitja. Seal kohal nad olevat parajasti merel kohanud ja selle tähistamiseks olevat pandud sinna see rist.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu