Alulinna

Miks Alulinne valmis ei saa

Alulinn on Aa mõisa kohal, lõuna pool maanteed, soo sees. Vana maalinnus. Vanad inimesed rääkisivad sene Alulinna kõhta. Ennem kui hakkasid tädä ehitama, siis õld nindamoodi. Mida päival ehitatud, see öösel lahutatud. Ehitaja mõeld, mida mina küll tegema pean. Tämale näidatud unes. Et kui sa järgmistel päevadel tööle lähäd, siis võtta see inimene, kee sulle kõige enne vasta tuleb, ja müüri see sisse ühte müüri nurka. Muidu linn ei saa millagi valmis. Seda võid teha kolmel esimisel päival. Esimisel ommiku tuld vasta tema isa. Mees mõeld: “Seda ma küll ei vee.” Mend edesi. Mida päiväl teht, sedä oose lahutatud. Tõisel hommiku tuld pruut vasta. Mees ei veend ka sedä. Kolmandel hommiku tuld õde vasta. Ninda ei saand ehitaja inimist, keda sisse müürida. Sene perast ei saandki Alulinn valmis.

Veel arvetasse, et see paik on pahavaimude pesapaik. Sest Alulinna künkal on tänapäeval pali ussesi.

ERA II 215, 515/6 (20); ERA II 215, 531/2 (36); ERA II 215, 531/2 (36); EKRK I 11, lk. 330/1; EÜS XII, 1401 (2) ; ERA II 215, 545/6 (47); ERA II 28, 261/2 (36); RKM II 405, 63

Tagasi esimesele lehele Tagasi kihelkonnakaardile
Tagasi üldkaardile Ajalugu