Sootaguse

Mina leidsin oma krundi seest vana kullasulatamise ahju. Unes näitas seda kõhta, päeval läksin ja leidsingi. Üheskõhas õli tulease. Sääl õlid suured raudkived ilusti üksteise kõrvale lauditud, kivide päälmised küljed õlid rabedast ja mustast põlend. Kivide all õli prahti ja tuhka. See ase õli kaheksa jalga lai ja kaheksa pikk. Sellest kolm sammu eemal õli meetrisügavune ja meetrilaiune täiest ümmargune auk. See õli neid kivi täis. Mina õlen neid kivi sulatand. Ääsitules põlevad ja sulavad ära, aga leivaahjus ei põle ega sula. Mina õstasin omale savist poti ja nüüd õlen neid küll sulatand. Sääl on kulda sees küll, aga lahutada ei mõista. Nägin nüüd unes, et aparaad, millega saab kulda kivest lahutada, on ka kuski sääl tuleaseme ligidal, aga veel ei õle leidand. Sel on veel kaks toru, ühe toru õtsas on hõbeda, teise toru õtsas kulla tilk, aga veel ei õle saand aiga kaivada. Seda tean ka, kust nad võttasid materjaali. Siitsamast minu krundi seest, ega nad kaugelt ei toond. See õli ikke Rootsi ajal. Suured pankad õlid augu ümber, need õlid 10-15 puuda rasked, väiksemad keskel. Kõige väiksemad õlid veerandnaelased. Keskel õli paar naelakasti täit peenikest prahti. Sellest võis nigu kittimunasid teha.

Tagasi esimesele lehele Tagasi kihelkonnakaardile
Tagasi üldkaardile