VARSA HIND KABJA ALL

Ükskord ennemuistsel ajal, kui veel kõik loomad rääkinud, söönud valge mära karjamaal lageda koha peal, veikene varsakene olnud temal juures. Hunt tulnud tema juure, teretanud teda, hakanud temaga juttu ajama ja küsinud viimaks, kas mära ka oma varsa ära müüb. Mära lubanud müüa, kui aga kaupa saavad.
Hunt küsinud siis, kui palju mära oma varsa eest siis tahab. Mära vastanud: "Kui sepp mulle rauad alla lõi, siis kirjutas ta mu paremapoolse tagumise jala raua alla varsa hinna ülesse. Kui sina, metsloom, aga mõistad ka kirja lugeda?"
Hunt vastu: "Mina oskan kõike kirjutud ja trükitud kirja lugeda, näita aga seia."
Mära tõstis jala ülesse, hunt hakkas raua alt kirja otsima, et saaks varsa hinda kuulda, silmitses teravasti raua alla. Korraga virutas aga mära karkäuhti! jalaga hundile vastu pead, nii et tuli sellel silmist välja käis. Hunt jooksis valuga metsa, ei enam tulnud varsa hinda küsima.

.:INDEX:.

H III 31, 455/6 (10) Jüri - J. Saalverk < Jaan Peitong (1905). - AaTh 47 B - 11 t. Puudub Tartu-, Pärnu- ja Saaremaal, vähe maa keskosas.
Idapoolses Eestis liitub teiste loomamuinasjuttudega (mt. 122 A, 122 C, 122 M*).