KIHULASED HOBUST MURDMAS

Üts hopõn sei ütel ilusal suvõ-õdangul1 üte niidü tsori2 pääl, miä mõtsast sisse oll piirat.
Tuul, niu kunagi vaiki õdangul, oli kihulaisi hirmus pal'lo ja kõk tükke vaese hobõsõ pääle. Küll hopõn kannatas edesi süvven, kuna tä jo' kihulaisi mitundsada uma hannaga kuulus lei3. Sõski, mis tõõsõ kihulasõ tuust huulva? Murdva uisku, niu üsäga' pääle.4
Hopõn, näten, et asi jo liialõ lätt minemä, lask maha ja väherdäs. Kihulasõ, kiä sõs, ku' hopõn maha nakas laskma, veedükese niu kohmõtus õnõ saije5, saije niu julgõmbas õnõ ja murri vahtsõst6 suurõmba julgusõga hobõsõ manu.
Oli hopõn uma jao külalt väherdänü, karas ta üles ja raput hinnast tublistõ kõgõst maast ja muust kraamist, miä väherden külge nakati7, puhtas. Õkva8 ku' olõs kihulasilõ nuiaga pähä lüüd, tagasi9 nä kaugõmballõ ja lintsi10 ütstõõsõst läbisegi esihinne11 [vahel] kõnõldõn: "Oll mehi, lõppi12 mehi. Mahavõtmine es olõ suur asi, a' ellu võtta - tuu um jo rasõhõp13. Olõs meid viil üts miis rohkõmb olnu, sõs olõs mii tä elu kah võtnu!"
Seost aost14 pääle umma küll kihulasõ ni mõnigi kõrd hobõsõ maha murdnu, a' et näil õks ega kord ütte miist puudus oll, selleperäst um ka õnnõkaupa hopõn ega kõrd ellu jäänü.

SÕNASELETUSED

1 õhtul;