HUNT JA HOBUNE

Korra söönud hobune nurmel rohtu. Korraga pugenud metsast va võsavillem hunt välja. Hobust nähes tulnud tal kohe tahtmine hobust nahka panna. Hobune aga hunti vastu paluma: "Pai naaber, jäta mind seekord veel järele, sest sa näed isegi, et ma alles veel väga lahja olen! Lase ma nuuman ennast veel paar päeva!"
Hunt olnud ka selle kaubaga rahul ja jätnud hobuse sel korral puutumata. Teisel päeval tulnud hunt tagasi, läinud hobuse juurde ja küsinud: "Kas oled nüüd jo rammus?"
Hobune vastu paluma: "Pai võsavillem, kallis naaber, ei ma ole veel ühtigi rammus! Lase mind veel paar päeva ennast nuumata!" Va pajuvasikas1 annud ka seekord veel järele, lisanud aga juurde: "Ootan siis homseni. Aga ei ma siis sind enam jäta, sest muidu pean ma nälga surema!"
Õhtul läinud hobune koju ja rääkinud peremehele, mis lood tal hundiga juhtunud. Peremees pannud ka hobusele kohe tuliuued teravad rauad alla ja sidunud saba sõlme. Nii läinud siis hobune nurmele hunti ootama.
Hunt pole ka ennast kaua lasknud oodata, vaid olnud aegsasti platsis. Läinud hobuse juurde ja küsinud: "Kas oled nüüd rammus?"
"Jah olen!" kostnud hobune.
"Kust kohast ma sind siis kõige enne sööma hakkan?" küsinud hunt.
"Sabast!" kostnud hobune.
Hunt löönud kohe hambad sabasse, hobune aga pannud kohe sedamaid jooksu. Et saba sõlmes olnud, pole hunt enam hambaid sabast välja saanud, vaid jäänud sabasse rippuma. Hobune aga tagunud ühtelugu takka ülesse ja lõhkunud pajuvasika pea nii puruks, et see viimaks tossu koguni välja visanud.
Kui hobune koduväravasse sai, kükitas haavikuemand jänes värava kõrval. Surnud hunti sabas nähes hüüdnud jänes: "Nüüd on mul jällegi üks vaenlane vähem; võsavillem ei saa mind enam kiusata!" Selle rõõmuga naernud jänes nii palju, et mokk lõhki, ja jooksnud siis metsa.
Surnud hundi võttis aga peremees hobuse sabast ära, nülgis naha seljast ja tegi sest enesele sooja kasuka.

.:SÕNASELETUSED:.

1 hundi eufemistlik nimetus

.:INDEX:.

H II 54, 643/5 (l) Põltsamaa, Sulustvere - M. Luu < Midri, Rätsepa talu karjapoiss (1896). - AaTh 122 A+47 A (Pekstud hunt + Hunt hobuse sabas).
Sellist liitumist 4 t. Mt. 122 A - 30 t., mt. 47 A - üle 20 t.
Kummalgi tüübil esineb kontaminatsioone veel teiste muinasjuttudega.