HÄRJA SAUNATEGEMINE

Härg söönud metsa all. Hunt tulnud tema juure ja ütelnud: "Kuule, härg, kas tahad, mina tõmban sinu listi1 pääle?"
Härg ütelnud: "Sina esi ja üheksakümmend üheksa tõisi ei tee minule veel midagi. Tulge sis, kui mina sauna valmis teen, minuga rammu katsuma."
Hunt lubanud tulla ja läinud seekord ära. Härg hakanud nüüd kohe palke raiuma sauna tarvis. Sääl läinud vana emissiga säält mööda. Härg ütelnud selle2: "Tule aita palke raiuda sauna tarvis, sis võtan talve ajal sinu ka sisse!"
"Pole minule teda tarvis," ütelnud emis, "minul on aia ääres hange varjus hea küll." Ja läinud ära.
Härg pidanud jälle üksi palke raiuma. Tüki aja perast läinud säält oinas mööda. Ka selle ütelnud härg: "Tule, aita palke raiuda, sis võtan sind talvel sauna, hoian külma ja hundi eest."
"Pole minule teda tarvis," ütelnud oinas, "mina leian küla lautades kõige eest varju." Ja läinud omma teed.
Tüki aja perast läinud hani mööda. Ka seda kutsunud härg appi sauna tegema. Aga see ütelnud enesel tiigiski küllalt hea olevat. Ja läinud ära - ikka härg üksi.
Viimaks tulnud kukk. Ka seda kutsunud härg appi sauna tegema. See aga ütelnud enesel igas põõsas hea olevat. Ja läinud ka ära.
Härg teinud üksi sauna valmis ja läinud sinna elama. Kui aga ilmad külmale läinud, olnud emis esimäne, kes härga paluma tulnud teda sauna võtta. Härg aga ütelnud: "Sina ütlesid enesel hange seeski hea olevat. Mis sa siin otsid?"
"Hää küll," ütelnud emis, "kui sa mind ei võta, tsongin seinaalused lahti ja sina oled niisama kui minagi lume käes." Pole härjal midagi aidanud, võtnudki tõise ka sauna.
Tüki aja perast tulnud oinas härja palvele teda sauna võtta. Härg ütelnud ka temale enese üteldud sõnad. Aga ka oinas ähvardanud sauna nurgad maha kopsida, kui teda sisse ei lase. Võtnud härg ka sellegi.
Tüki aja perast tulnud hani härga paluma teda sauna võtta. Selle ütelnud härg: "Ütlesid enesel tiigis ka hea olevat. Mis sa nüüd siin otsid?"
"Noh, kui sa ei võta, nokin sambla seina vahelt ära ja lumi tuleb sisse, oled niisama kui minagi lume käes."
"Olgu pääle," ütelnud härg, "võtan ka sinugi."
Tulnud ka viimaks kukk paluma ennast sauna võtta. Ka selle ütelnud härg tema enese sõnad.
"Noh, kui sa ei võta, siblin katukse pealt ära. Olete kõik ilma varjuta." Võtnud härg ka sellegi.
Ühel tuisusel ööl koputanud keegi nende sauna ukse külge. Härg küsinud: "Kes sääl on?"
"Mina, hunt esi," ütelnud väljasoleja. "Tullime sind listi pääle tõmbama. Üheksakümmend üheksa tõisi on ka siin. Tule!"
Härg avanud ukse ja ütelnud: "Oled ninamees, räägime enne aga kahekesi natuke."
Kohe hüpanud hunt sisse, härg tõmbanud ukse kinni. Nüüd hakanud kõik hundile naha pääle andma: härg ja oinas sarvedega, kuna emis hambaid tubliste tarvitanud, hani aga saganud3 silma. Hunt pole aga muud saanud, kui ulunud hirmsaste. Pole tõine ka teadnud, et sääl nii palju naha pääle andjaid olli. Viimaks teinud härg sauna ukse lahti. Hirmu ja valuga hüpanud hunt välja ja ütelnud tõistele: "Mis te veel vahide, katsuge, et minema saade!"
"Mis sääl on?" küsinud tõised.
"Ärge midagi küsige," ütelnud see.
Nüüd aga teinud kukk: "Kui-kui mina tulen!" Tõised kuulnud seda, nüüd pandud plagama.
Aga et emis ja oinas pole aidanud lauta teha, seepärast murdvat aga hunt neid tänapäevani, kuna hanil ja kukel ka õiget aset ei olla.

.:SÕNASELETUSED:.

1 listi peale tõmbama = ära sööma;
2 sellele;
3 peksnud

.:INDEKS:.

E 23239/42 Pilistvere - T. Rootslane < Mart Lips (1896). - AaTh 130 A (Härja maja) - ca 20 t. Esineb idapoolses Eestis, eriti populaarne Setus (12 t.), kus tuleb ette liitumusi (mt. 122 L* ja 43).