KADUNUD MEES

Miis lät's kodovävvü1 kosima. Puttu2 kahr3 vasta. No ütles: "Tere', miis! Koh4 sa' läät?"
5 kodovävvü."
"Saa k'ul'
6." Lät's kahruga' kodo minemä. Kõik pelgäse' kahru ja murõhtasõ'7. A midägi' tetä' või-i'8.
No naksi'
9 nimä saaju10 pidämä, ai' kõik umadsõ'11 kokko. Tul'l õtag12. Lät's sis mõrsja kosilasõga' magama. Mõrsja ei' toih13 kuigi' minnä' kahruga'. "Pangõ' vahi' ka pähütsehe14, tõsõ' vahi' jal'15 jalotsõhe16, kolmada' vahi' läve taadõ17!"
A kosilanõ ütles mõrsjalõ: "Käse' nuu' vahi' ar'
18!"
No käs'k ar' läve takast ja jalotsõst, a pähütsehe jät't tuuvoori
19. A kosilanõ ütel, et käse' nuu' vahi' ka ar' pähütsest. A mõrsja väega pelgäs: "Lasõ' näil maada'20 pääle tah21!"
Kosilanõ õks
22 ütles: "Käse', käse' ar'!"
No käs'k ärä. Kosilanõ võt't kahrunaha vallalõ, visas säläst maaha – ol'l väega illos, ehtsä poiss.
No lätsi' hummogult
23 tarrõ. Timä ütel mõrsjalõ: "Ar' sa' kellegi'24 ärä ülgü'25, et ma' naha päält maaha hiidi26. Sa' olõ' õks kurvalinõ."
Umadsõ' naksi' kõik küüsümä: "Kuis sa' timäga' maada' sai? Kuis ta sinno ar' süü-üs
27?" A tuu mõrsja õks ütel ar' sõsarõlõ. Sõsar jal' ütel muilõ. Sis umadsõ' ütli', et kuis meele28 ka nätä' saas.
Tul'l jal' õtag. Umadsõ' ai' kivi' kuumas, virahuti'
29 kõlgussõhe30 nulka31. Kosilanõ ja mõrsja lätsi' jal' magama. Nigu visas naha kivve pääle, ni arki'32 palli33 - tsärähti34 õnnõ35. No ütles sis kosilanõ mõrsjalõ: "No hüväkene käeh, pristkene peoh. Ku su' keelekene es kär'ss36 ja sa' ar' ütli, no lää ma' ar'. Sis inne37 saa-ai'38 mu' kätte, ku kolm paari ravvatsit39 saapit ja kolm ravvast keppi ar' kulutat ja kolm kullast ubinat40 ar' ürät41." Lät's kosilanõ umma tiid. Mõrsja lät's tarrõ, väega ikk42, õt mis ti' mullõ sääntse pahandusõ teit.
Pan'd sis mõrsja ravvadsõ' saapa' jalga, võtt raudkepi kätte ja ubinakõsõ peio
43 - ja lät's minemä. Lät's, lät's nikavva ku lät's, kaes44 - pääväkene jo mari-madalakõsõh45, jo jumalõhe minekil46. Saapa' olli' jo ar' kakõnu'47, kepp ar' kulunu' ni upin ar' süüd48. A koheki'49 üüsest 50 minnä' olõ-õi'51. Kaes, ni kaes - üt's tarõkõnõ lätt hanijala pääl ümbre52. Tuu ütles:
Tarõkõnõ, tarõkõnõ,
mõtsa poolõ peräga',
mu' poolõ lävega'!
Jäi tarõkõnõ saisma. Timä lät's sis tarrõ. Tarõh vana paabakõnõ
54 prääditäs55: vasinõ56 vokk, vasinõ lang, vasinõ kuutsliki'57 pääl. Ta lätt tarrõ: "Vanaimäkene, kas üüses ka võõdas58?" Tuu vasinõ paaba ütel torrõhõhe59: "Üümaia säläga' kannõta-i'60. Üüsest õks võta."
Tul'l hummog
61, pan'd sis vahtsõ'62 saapa' jalga, vahtsõ kepi kätte ja vahtsõ ubina ürrä'63. Lät's jal' minemä. Lätt, lätt, ku kaes - päiv jo otsani' jumalõhe minemäh. Saapa' ar' kakõnu', kepikõnõ ar' kulunu', ubinakõnõ ar' süüd. Kohki' olõ-õi' tarõkõist. Kohes no läät üümajalõ? Kaes - tarõkõnõ lätt jal' pääle hanijala pääl ümbre. Timä jal' ütles, väega armahe64 ütles:
"Tarõkõnõ, tarõkõnõ,
mu' poolõ lävega'!"
Jäi tarõkõnõ saisma. Lätt timä tarrõ. Kaes - paabakõnõ prääditäs: hõpõnõ vokk, hõpõnõ lang, hõpõnõ puul ni hõpõnõ kuutsliki' pääl. Ütles: "Vanaimäkene, kas üümajja ka' võõdas?" Tuu paabakõnõ ütles jo oigõppa
65: "Üümaia kannõta-ai' säläga'. Üüsest õks võta."
Tul'l hummog. Mõs'k
66 suukõsõ ar', pan'd jo perämädse'67 saapa' jalga, kepi kätte ja naas68 jo perämäst ubinat süümä. No lätt jal'. Päiv jälki' minekil jal', saapakõsõ' jo katski, kepikõnõ ar' kulunu', ubinakõnõ süüd. Olõ-õi'69 määnestki70 talokõist näta'. Lätt ja ikk. Lätt - päiv jo jumalihe minekil. Kaes - tarõkõnõ jal' lätt hanijala pääl ümbre. Timä jal' ütles:
mu' poolõ lävega'!"
Tarõkõnõ saisma. Lätt jo tarrõ, kaes - paabakõnõ keträs: kullanõ vokk, kullanõ kuutsli pääl, kullanõ puul ni kullanõ langki' pääl. Ütles: "Vanaimäkene, kas üüses ka võtat?" A tuu vanaimäkene ütel ilosahe
71: "Võta k'ul', tütrekene. Üümaia kanna-ai' kiäki' säläga'."
Sääl ol'l üüd. Tul'l hummog. Saapa' kakudu', kepp kulutõt, ubina' süüdü' - miist ei olõ' viil kohki'. Ik'k ilmaväega
72. Mõs'k suu ar', võt't nõnaräti karmanist73 vällä, nakas suud pühkmä. Vanaimä ütles: "Kost su' kätte mu' poja nõnarätt om saanu'?" Timä kõnõlas uma elolugu kõik ar'a vanaimäle. Vanaimä tõi verevä74 poolõga' ubina umast kirstust, an'd umalõ minijäle kätte, pan'd nõnaräti sisse. Ja ütles: "Mine' sinnä' iu75 viirde, sääl lõika' sa' seo upin lahki76 - ja sinnä saa mõisakõnõ! Sis sinnä tulõva' mehe' iu viirde hobõsit juutma. Sis sa' ütle, ku mehe' küüsüse' mõisat osta'. õt... Sa' ütle', et ma' taha-ai' midägi' muud, ku ütes üüs mõisa peremiist maada'77."
Lät's ka' sinnä iu viirde, laot' nõnaräti lak'ka
78, pan'd ubina pääle, lahas ubina lahki79 - sai väega illos mõisa. Kaes, ku tulõva' mõisapoisi' hobõsit juutma iu viirde. Tulõ', no: "Müü' seo mõisa meele!" küüsüse' hobõsõjuutja'. A timä ütles: "Ma muud ei taha', toogõ' mullõ ütest üüst mõisa peremiist maada'!" Tul'l ka mõisa peremiis. Ol'l vaelussõrmus80 sõrmõh - ja tundsõ uma mehe ar'. Ka'81, siis sai uma mehe kätte. Sis om jutuski'82 otsah. Ma' käve83 minevaastaga kos'tmah84 sääl.

Sõnaseletused

Sõnaseletused
1 koduväid
2 puutus
3 karu
4 kuhu
5 vahest
6 küll
7 muretsesid
8 ei või
9 hakkasid
10 pulmi
11 omaksed
12 õhtu
13 tohi, julge
14 päitsisse
15 jälle
16 jalutsisse
17 taha
18 ära
19 seekord
20 magada
21 päälegi siin
22 ikka
23 hommikul
24 kellelegi
25 ütle
26 itsin
27 ei söönud
28 meile
29 virutasid
30 kõlgusesse, aganikku
31 nurka
32 äragi
33 põles
34 särises
35 ainult, vaid
36 ei kärsinud
37 enne
38 ei saa
39 raudseid
40 õuna
41 järad, närid
42 nuttis
43 pihku
44 vaatas
45 marimadalal
46 loojumas
47 katki läinud
48 söödud
49 kusagile
50 ööseks
51 ei ole
52 käib hanejala peal ringi
53 tagumise poolega
54 eidekene
55 ketrab
56 vaskne
57 koonalgi
58 võetakse
59 rämedalt
60 öömaja seljas ei kanta
61 hommik
62 uued
63 järada, närida
64 armsasti
65 paremini
66 pesi
67 viimased
68 hakkas
69 ei ole
70 mingisugustki
71 ilusasti
72 ilmatu palju
73 taskust
74 punase
75 jõe
76 lõhki
77 peremehega magada
78 laiali
79 lõikas õuna lõhki
80 laulatussõrmus
81 vaata
82 juttki
83 käisin
84 külas

.:INDEKS:.

RKM II 57, 158/64 (9) Vastseliina rajoon, Obinitsa k/n., Kõõru k. - H. Tampere < Okse Luik, 71 a. v. (1953).
AaTh 425 A - ca 20 t.
Tuntud Setus. Esineb enamasti iseseisvana.