Võnnu pärimus

Ilmaraamat

Tagasi esilehele

ERA II 35, 354/5 (44) < Võnnu khk., Kastre-Võnnu v., Hammaste k., Aarike t. - Richard Viidebaum < Gustav Aarike, 80 a. (1931) Sisestas Aili Vähi 2001, kollatsioneeris Mare Kalda
Kui virmalise vehklese - tähendäs alvu ilme.

ERA II 55, 434 (84) < Ridala khk., Võnnu v., Üsse k., Nurga t. - Rudolf Põldmäe < Peeter Ansi, 91 a. (1932) Sisestas USN, kollatsioneeris Luule Krikmann, parandas Maarja Oras
Kui Sõel õhtu koivalge sisse jääb, siis akkab soe kebade tulema.

ERA II 55, 434 (85) < Ridala khk., Võnnu v., Üsse k., Nurga t. - Rudolf Põldmäe < Peeter Ansi, 91 a. (1932) Sisestas USN, kollatsioneeris Luule Krikmann, parandas Maarja Oras
Kui täht jooseb maha, siis pidi tuult ja külma tulema.

ERA II 55, 434 (87) < Ridala khk., Võnnu v., Üsse k., Nurga t. - Rudolf Põldmäe < Peeter Ansi, 91 a. (1932) Sisestas Eda Pomozi 2001, kollatsioneeris Mare Kalda
Kui taevas punas, siis tuleb tuult ja vihma, paha ilma.

ERA II 55, 435 (89) < Ridala khk., Võnnu v., Üsse k., Nurga t. - Rudolf Põldmäe < Peeter Ansi, 91 a. (1932) Sisestas Kristi Kaber 2001, kollatsioneeris Mare Kalda
Vikarkaar pidi jooma, vett üles võtma, et tuleb vihma ja santi aega.

ERA II 55, 437 (93) < Ridala khk., Võnnu v., Üsse k., Nurga t. - Rudolf Põldmäe < Peeter Ansi, 91 a. (1932) Sisestas USN, kollatsioneeris Luule Krikmann, parandas Maarja Oras
Kui kuu seliti on - selged ilmad seliti, külmad ilmad küliti.

ERA II 55, 437 (94) < Ridala khk., Võnnu v., Üsse k., Nurga t. - Rudolf Põldmäe < Peeter Ansi, 91 a. (1932) Sisestas USN, kollatsioneeris Luule Krikmann, parandas Maarja Oras
Kui kuul ringid ümber on, siis tuleb jälle sadu, suured sapid on ees vahest.

ERA II 119, 642 (43) < Võnnu khk., Kastre-Võnnu v. - Jaan Moodis < Ed. Tsäkko (1936) Sisestas USN, kontrollis ja parandas Mare Kalda
Vana usku
Tuleb kägu raagus metsa, siis viletsust;
urba - siis ohtu;
lehte - siis leiba.

ERA II 240, 603 (35) < Võnnu khk., Kastre-Võnnu v., Kastre as., Vaino t. < Puhja khk., Kavilda v. - Harald Oja, Võõbste algkooli õpilane < Andres Oja, 44 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, parandas Mare Kalda
Vanarahvatarkus.
1. Kui ämblik pesas sirgelt istub, pole niipea vihma loota. Istub ta aga kokkutõmmatud jalgadega ja kössis, siis tuleb nädala pärast vihma.
2. Kui ahjus puud vinguvad - tuleb külma.
3. Kaste jäljelt tuntakse kulda.

RKM II 25, 230 (3) < Võnnu khk., Mäksa v., Võõbste k. - Johannes Meoma < Mäksa valla Võõbste k. elanikelt (1949) Sisestas USN, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
/Tõnisepäeva kombed:/
Tõnisepäeval ennustatakse ette suvist heinaaega. Tõnisepäeval kell 9-15 aeg vastab suvel ajale 25. juunist 30. juulini. 1 tund tõnisepäeval on 5 päeva suvel heinaaega. Missugune ilm on tõnisepäeval kellaaegadel, sarnane ilm on suvel heinaajal.

RKM II 31, 135 (36) < Võnnu khk., Kastre-Võnnu - Olga Hildebrand < Aliide Kanarik, s. 1891 (1949) Sisestanud Katrin Vallsalu 2001, kontrollis Mare Kõiva 2005
Virmalised vähkleva - ilm läheb külmale.

Vana usku