Vastseliina pärimus

Ilmaraamat

Tagasi esilehele

ERA II 244, 482 (2) < Vastseliina khk., Vahtsõliina v., Voki k. - Ludvig Raudsepp, Võru reaalkooli õpilane < Jaan Hussar, 85 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane, kollatsioneeris Anne Kaaber, redigeeris Mare Kalda
Vahtsõliina man om Kerigujärv. Vanast sõa aigu olõvat sinna kerigu kell ärq käkit sõa iist. Sõa aigu võeti sis kerigu kelli jaq noist tetti suurõtükü kuulõ. Nüüd mõnikõrd om kuulda kellahellü. Tuud kellahellü um kuulda inne ilmu halvas minekit.

RKM II 290, 407 (17) < Vastseliina khk., Hanikase k. - Lilia Briedis < Emma Kütt, 73 a. (1972) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui tõnisepäeval paistab päike kogu päeva, siis saab vihmane suvi. Aga kui paistab niipalju, et saab hobuse selga hüpata, siis saab ilus suvi. Kui tõnisepäeval sajab lund, siis saab palju marju.

RKM II 364, 223 (4) < Vastseliina khk., Juraski k. < Rõuge khk. - Kristi Salve < Ida Ojamets, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Ku tuhapäiväl satas, sis pidi väga palju husse tulema taimõdõle.

RKM II 364, 223 (5) < Vastseliina khk., Juraski k. < Rõuge khk. - Kristi Salve < Ida Ojamets, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui poornal tuiskas üle reejalase, sis paastumaarjapäiväl tuiskas vii üle katuseharja.

RKM II 290, 400 (5) < Vastseliina khk., Ala-Hanikase k. - Lilia Briedis < Alfred Ojaperv, 66 a. (1972) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Teises küla otsas oli üks vanamees, kes pani kadaka vitsa räästasse. Kui kuiv oli, siis oli ta lookas, kui läks niiskeks, siis vits ajas ennast sirgeks. Kui heinale käisime Piusa äärde, siis kui Hirmunõdsu maakividest truubil kivid olid märjad, siis oli vihm tulekul.

RKM II 364, 141 (1) < Vastseliina khk., Illi k. < Vastseliina khk., Joora k. - Kristi Salve < Pauline Pütsepp, 74 a. (1980) Sisestas Elmo Piir 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kui noor kuu luvvas, sis kaeme kõge, kohe om loodu. Ku om põhja loodu, sis omma külma ilma, ku lõunahe om loodu, sis om sooja.

RKM II 364, 158/9 (3) < Vastseliina khk., Kapõra k. - Kristi Salve < Magda Erik, 82 a. (1980) Sisestas Elmo Piir 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Mõnikord, kui päike väga punõtas ja taka vaatas, et sis ennustati, et tõsõl päiväl saa vihma.

RKM II 364, 303 (1) < Vastseliina khk. - Kristi Salve < Liidia Klaas, 84 a. (1981) Sisestas Elmo Piir 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Huiksime, et kui ilos ilm tulõ, siss mõts kajas vastu.

RKM II 364, 303 (2) < Vastseliina khk. - Kristi Salve < Liidia Klaas, 84 a. (1981) Sisestas Elmo Piir 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kui päikene lätt looja, punanõ, siss tulõ tõsel päival kah illos ilm.

RKM II 393, 263 (11) < Kambja khk., Vissi k. < Vastseliina khk., Luhamaa v. - Anu Korb < Maria Telliste, s. 1927 (1985) Sisestas USN, kontrollis Mare Kõiva 2009
Kui noor kuu on seliti, väga kõrgel, siis on külma. Tänavu kevade kolm korda nii. Kui väikse mehe teeva kuu, siis on sooja.

RKM II 413, 502 (4) < Puhja khk., Võsivere k. < Vastseliina khk., Kõo k. - Eda Kalmre < Elmar Ramp, 76 a. (1988) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2009, kontrollis Salle Kajak 2009
Mina vaata selle järgi ilma, et kui ümber päikse on verine, siis hakkab sadama.

ERA II 160, 563 (8) < Vastseliina khk., Vastseliina v., Hainasuu t. - Ija Daniel < Jakop Eerik, s. 1851 (1937) Sisestas Eda Pomozi 2001, kontrollis ja parandas Mare Kalda
Mõni kaes taiva pääle, et kunas hää ilm saa, vai kunas hää vilja tetä. A tuu om kõik lori. Saa ei esi midägi arvu..