Vastseliina pärimus

Tantsud ja tantsulaulud

Tagasi esilehele

RKM II 364, 206 (1) < Vastseliina khk., Vaarkali k. < Rõuge khk., Kasaritsa v. < Võru l. - Kristi Salve < Hilda Hallop, s. 1912 (1980) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Tootsi Ristimäel, sääl olli tsõõriplats. Kasaritsa igal suuremal külal oli oma tsõõriplats. Lille oli istutetu, pingi, orgestri kõrgem kotus. Kus oli laternate tegemine! Nooril oli kõik uma raha eest tettu. Kõik suve käidi sääle.

RKM II 364, 206 (2) < Vastseliina khk., Vaarkali k. < Rõuge khk., Kasaritsa v. < Võru l. - Kristi Salve < Hilda Hallop, s. 1912 (1980) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Juudipolkat tantsiti siinpool rohkem, Vaarkali küla vanemad naised. Kodustel koosviibimistel nagu oli tuu. Riided, seelikusabad, võeti jalge vahelt kokku, hoiti kinni. Jala olli kuuh, hüpati ütele poole, teisele poole. Niimuudi sis liikseva edesi. Tuu olli nii koomiline, sääl sai naerda. Mõni olli väega paks, kui sääne hüppas.