Tartu-Maarja pärimus

Ilmaraamat

Tagasi esilehele

E 53098 (289) < Tartu-Maarja khk. - Paul Berg < Liisa Berg (1922) Sisestas USN, kontrollis Luule Krikmann, parandas Pihel Sarv 2003
Kui valget oinast sarvipidi vastupäeva kolm korda ümber kivi veetakse, tuleb lumi maha. Sealjuures lauldud:
Tule, tule, lumekene,
(Sada, sada, lumekene,)
Päästa lapsed karjavaevast.

E 81918 (2a) < Tartu-Maarja khk., Raadi v., Lohkva k.; Kambja khk., Haaslava v., Aardla k. - Helga Glück, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Anu Sulg ja M. Lapm (1932) Sisestas USN, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui puulehed suvel läigivad, on vihm ligi.

E 81977 (3) < Tartu-Maarja khk., Raadi v., Lohkva k. - Hedda Koppel, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Mart Aprill, 75 a. (1932) Sisestas USN, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
On pihlakatel palju marju, on vihmasügis.

E 81977 (4) < Tartu-Maarja khk., Raadi v., Lohkva k. - Hedda Koppel, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Mart Aprill (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui kivid niisked, tuleb sadu.

E 82023 (1) < Tartu-Maarja khk., Raadi v., Lohkva k. - V. Hintser, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Anu Sulg, 80 a. (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui lõoke veebruari vanal kuul välja tuleb, saab soe kevade, kui aga märtsi noorel kuul, siis külm kevade.

E 82023 (2) < Tartu-Maarja khk., Raadi v., Lohkva k. - V. Hintser, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Liisa Tilga, 64 a. (1932) Sisestas Pille Parder 2003
Kui mihklipäevaks mets lehest ära läheb, saab rutuline kevade.

E 82025 (13) < Tartu-Maarja khk., Haaslava v., Ihaste k., Luiska t. - V. Hintser, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Juhan Pall, 57 a. (1932) Sisestas USN, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui kevadel toomingad kaks nädalat õitsevad, kestab sügis kaks kuud.

E 82026 (20) < Tartu-Maarja khk., Haaslava v., Ihaste k., Luiska t. - V. Hintser, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Juhan Pall, 57 a. (1932) Sisestas Eda Pomozi 2001, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Ilmub äkki üks või paar joont üle taeva, siis on varsti sadu.

E 82026 (22) < Tartu-Maarja khk., Haaslava v., Ihaste k., Luiska t. - V. Hintser, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Juhan Pall, 57 a. (1932) Sisestas Eda Pomozi 2001, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui taevaserv õhtul kollane, siis tuleb vihmane, aga kui punane, siis kuiv ilm.

E 82174 (2) < Tartu-Maarja khk., Luunja v. - M. Vardja, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui lõoka venal kuul välja tuleb, saab lühike kevad, tuleb aga noorel kuul, siis pikk kevad.

ERA II 54, 208 (224) < Tartu-Maarja khk., Kavastu v., Kavastu vanadekodu < Kodavere khk., Alatskivi m. - Richard Viidebaum < Kaarel Jürjenson, s. 1868 (1932) Sisestas USN, kontrollis Mare Kalda, parandas Maarja Oras
Kui virmalised vehklevad, siis muudab ilma.

ERA II 54, 208 (225) < Tartu-Maarja khk., Kavastu v., Kavastu vanadekodu < Kodavere khk., Alatskivi m. - Richard Viidebaum < Kaarel Jürjenson, s. 1868 (1932) Sisestas USN, kontrollis Mare Kalda, parandas Maarja Oras
Kui vikerkaarel on mõlemad otsad vees, siis võtab vett ülesse.

ERA II 54, 208 (226) < Tartu-Maarja khk., Kavastu v., Kavastu vanadekodu < Kodavere khk., Alatskivi m. - Richard Viidebaum < Kaarel Jürjenson, s. 1868 (1932) Sisestas USN, kontrollis Mare Kalda, parandas Maarja Oras
Kui vikerkaar kõrge, tuleb kuiva, kui madalal - vihma.

ERA II 85, 359 (18) < Tartu-Maarja khk., Vesneri v., Väägvere k., Undi t. - Vera Fuchs < Karoline Fuchs, 59 a. (1933) Sisestas USN
Kui puul talvel palju urbe küljes, tuleb halb suvi.