Tarvastu pärimus

Ilmaraamat

Tagasi esilehele

E 768 (7) < Tarvastu khk. - J. Kuusk (1893). Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Kui kass mõnda puud või pulka küünistab, siis tuleb tuul säält poolt, kuhu kassi saba on pöördud.

E 28613 (7) < Tarvastu khk. - J. Tõllasson (1896) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Kui varesed talvel õhtalt puuladvas seisavad, siis tuleb külm ilm, seisavad varesed hommikul puuladvas, siis tuleb sulailm.

E 3686 (18) < Tarvastu khk. - J. Mädasson (?) Sisestas Pille Parder 2002, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Kui keppide ehk vitsadega vee pääle lüüakse, siis tulla tõisel päeval vihma.

E 3687 (21) < Tarvastu khk. - J. Mädasson (?) Sisestas Pille Parder 2002, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Kui kuu kõrgel on, siis tulla külmad ilmad, kui madalal, siis soojad ilmad.

E 81963 (15) < Tarvastu khk., Tarvastu v. - Kiira Kohal, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Miina Mik (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui lõoke veebruari vanal kuul välja tuleb, saab soe kevad, kui aga märtsi noorel kuul, siis külm kevad.

ERA II 138, 226 (29) < Tarvastu khk., Suislepa v., Muri t. - Jaak Veskemäe < Katariina Trumm, s. 1872 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe 2001, parandasid Lennart Peep 2002 ja Kairika Kärsna 2003
Ennustusi ilmade kohta.
Kui kuu luuasse kõrgesse, siis tuleb sellejärgi kangend külmad ilmad.