Sangaste pärimus

Taimetark ja meditsiini käsiraamat

Tagasi esilehele

ERA I 2, 141 (3a) < Sangaste khk., Tõlliste v., Uniküla k. - A. Frants (1929) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, toimetas Anne Kaaber, parandas Pihel Sarv 2004
Kui äratulnud hammas ahjule visatakse: "Ritsik, seh, luuammas, anna mulle raudammas!" "Luu sulle, raud mulle!"

ERA II 115, 273 (4) < Sangaste khk., Sooru v., Oru t. - Allina Verlis < Jaan Talvik, 86 a. (1935) Sisestas USN, kollatsioneeris Mare Kalda 2006
Hiirte sõnad (loomade haigus)
Kõige püha Jumal ratsutab Pikse hobusel ja katab minu looma välgu tekiga. Punane hobune - cuska, cuska, cuska, cuska ära, punane hobune väsib, väsib, väsib, väsib ära; kaob, kaob, kaob, kaob ära; kaovad hiired. Püha Jumala nimel! Aamen.

ERA II 115, 283 (34) < Sangaste khk., Sooru v., Oru t. - Allina Verlis < Jaan Talvik, 86 a. (1935) Sisestas USN, redigeeris Mare Kalda 2006
Valu ära võtmine
Nagu Moosus lõi kaljust veet välja, nii sina, Jumal, kõik valud võid keelduda. Püha, püha, Kõigevägevam Jumal. Aamen. xxx Kõik valud ja hädad, püha taevas, pühad inglid, püha, püha, püha on see taeva kuningas. Aamen. xxx Kõik valud, hädad. Aamen xxx. Püha Jumal, Kõigevägevam. xxx Aamen xxx.

ERA II 115, 288 (44) < Sangaste khk., Sooru v., Oru t. - Allina Verlis < Jaan Talvik, 86 a. (1935) Sisestas USN, kollatsioneeris Mare Kalda 2006
Luu murre
Üheksa korda luuke luukese juures, soon soone juures. Võtke seda häda pikse omale. Aamen. xxx
Lugedes tuleb haige koha peal sülida.

RKM II 49, 329 (7) < Sangaste khk., Tsirgulinn k. < Karula khk. - Ilse Vares < Marie Vares, 68 a. (1955) Sisestanud USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Linaseemnepuder lapiga peale panna paistetuse ja paisete peale, parandab haiged kohad kiiresti. Linaseemneõli lubjaveega pooleks aitavad värskete põlenud haavade vastu.

RKM II 49, 329 (8) < Sangaste khk., Tsirgulinn k. < Karula khk. - Ilse Vares < Marie Vares, 68 a. (1955) Sisestanud USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Rinnahaiguste vastu on hea kevadel korjatud noortest männiksvudest tee.

RKM II 49, 329 (9) < Sangaste khk., Tsirgulinn k. < Karula khk. - Ilse Vares < Marie Vares, 68 a. (1955) Sisestanud USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Unetute ööde puhul soovitav juua õhtul maasika marja, -õie või -juureteed.

RKM II 49, 329 (10) < Sangaste khk., Tsirgulinn k. < Karula khk. - Ilse Vares < Marie Vares, 68 a. (1955) Sisestanud USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Kasemahlaga pea pesemine kiirendab juuste kasvu ja on kasulik peanahale, kaotab kõõme.

RKM II 49, 329 (11) < Sangaste khk., Tsirgulinn k. < Karula khk. - Ilse Vares < Marie Vares, 68 a. (1955) Sisestanud USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Lömakslitsutud kirburohu taim parandab haudunud jalgu.

RKM II 49, 330 (12) < Sangaste khk., Tsirgulinn k. < Karula khk. - Ilse Vares < Marie Vares, 68 a. (1955) Sisestanud USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Orashein, mis kasvab kõrgetel liivastel kohtadel, selle juure tee ajab higistama ja ergutab neerusid.

RKM II 49, 330 (13) < Sangaste khk., Tsirgulinn k. < Karula khk. - Ilse Vares < Marie Vares, 68 a. (1955) Sisestanud USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Tammelehtedest ja -koorest keedetud kange tee on heaks rohuks tulehaavadele, mädapaisete ja haudunud jalgadele hea (jalgu pesta selle teega).

RKM II 49, 330 (14) < Sangaste khk., Tsirgulinn k. < Karula khk. - Ilse Vares < Marie Vares, 68 a. (1955) Sisestanud USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Takjajuure tee kiirendab juuste kasvu, eemaldab kõõma peast ja on hea rohi sammaspooliku vastu.

RKM II 49, 330/1 (15) < Sangaste khk., Tsirgulinn k. < Karula khk. - Ilse Vares < Marie Vares, 68 a. (1955) Sisestanud USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Teelehe seemneist ja juurtest valmistatud tee võtab palaviku alla, hea juua köha puhul ja hambavalu puhul. Lömakslitsutud lehed on heaks rohuks mesilase nõelamise puhul, põletikuliste paisete peale panna.

RKM II 49, 346 (45) < Sangaste khk., Tsirgulinn k. < Karula khk. - Ilse Vares < Marie Vares, 68 a. (1955) Sisestanud USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Kui näole hakkavad ilmuma tedretähed peab neid kohe ravima. Hästi mõjub nendele mädarõikapiim. Kui mädarõigas ära riivida (1 supilusikatäis) ja panna hästi klopitud hapupiima sisse, segada ja jätta päevaks ajaks seisma. Kurnata läbi riide. Selle mädarõikapiimaga tuleks niisutada mitu kord päevas tedretähti. Vedelikku pole kasulik korraga palju teha, sest värske mõjub paremini.

RKM II 53, 285 (6) < Sangaste khk. "Stalin" kolh. - Eve Kängsepp < Heleene Kängsepp, s. 1886 (1956) Sisestanud USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Kõhurohuks oli kalmusejuur, palderjanijuur, ubaheinajuur, maarjasõnajala juur ja hiirekõrva juured. Neid korjatakse kõiki enne jaanipäeva. Kuivatatakse vilun. Siis jahvatatakse kohvimasinast läbi. See pulber segatakse söögisoodaga läbi ja pannakse purgi sisse. Kui kõht hakkab valutama, siis see pulber teeb terveks.

RKM II 225, 204 (6) < Sangaste khk., Sangaste k/n., Tagula k., Laane t. < Urvaste khk., Antsla v., Tiidu t. - Erna Tampere < August Reinup, 67 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui varba olli haudunu, sis korjati puukoi puru, pandi tuud vahele.

RKM II 225, 77 (13) < Sangaste khk., Sangaste k/n., Tagula k., Veriora t. - Erna Tampere < Juuli Piil, 64 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Üt's laits olli kärnu ja paisit täüs ja Naadimõtsa Kristjan tegi terves. Iki sõnadega, egä ta mingit rohtu es anna.

Valu ära võtmine

Luu murre