Sangaste pärimus

Ilmaraamat

Tagasi esilehele

ERA II 11, 683 (64) < Sangaste khk., Sangaste v., Restu k. - Linda Müllerson < Linda Müllerson (1929) Sisestas Eda Pomozi 2001, kontrollis ja parandas Mare Kalda
Kui õhtul ilm põhjast selge, tuleb teisel päeval ilus ilm.

RKM II 49, 262 (26) < Sangaste khk., Tõlliste kn. - Ilse Vares < Salme Vares (1955) Sisestas Epp Peedumäe 2000, kontrollis Mare Kõiva 2005
Kui hagu raiudes kirvele sinised jooned peale jäävad, tuleb sadu.

RKM II 49, 262 (27) < Sangaste khk., Tõlliste kn. - Ilse Vares < Salme Vares (1955) Sisestas USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Pähkleid ja tammetõrusid on palju, siis tuleb pikk talv ja viljarikas suvi.

RKM II 49, 262 (28) < Sangaste khk., Tõlliste kn. - Ilse Vares < Salme Vares (1955) Sisestas USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Kui pihlakail on palju marju, saab vihmane sügis.

RKM II 49, 315 (9) < Sangaste khk., Mäeküla k. - Antonian Udras < Helene Udras, s. 1905 (1955) Sisestas USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Ku tähti palju taivast langes, siis sii aasta on õnnetu.

RKM II 35, 277 (3) < Sangaste khk., Tõrva l. - Endel Maasik (1948) Sisestas USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Vanarahva jutu järgi, kui talvel mets kohavat, tulevat sula.

RKM II 155, 238 (18) < Sangaste khk., Õru v. - Edgar Kuuba < Liisa Kärk (s. Varik), s. 1886 (1962) Sisestas USN, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui päike paistab heledalt, saab ilus ilm olla, kui aga tuhmilt, siis vihma.

RKM II 155, 239 (20) < Sangaste khk., Õru v. - Edgar Kuuba < Liisa Kärk (s. Varik), s. 1886 (1962) Sisestas USN, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Mõni ütleb, et kui pilv on päiva pääl, tuleb vihma. Aga mina ise olen vaadanud, kui vastas päikesele om sinine, tuleb vihma, kui om aga punane, siis saab olla ilm hea tulema.