Rõngu pärimus

Rahvakalender

Tagasi esilehele

E 75705 < Rõngu khk., Uderna v. - Linda Särg, õpil. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jõulusid pühitseti mitmesuguste pruukide ja kommete täitmisega, kuna jõulupuude põletamise kultus on alles hilisemal ajal, ristiusu tulekul pinda leidnud. Minu koduvallas on umbes aastat 40-50 tagasi esmakordselt jõulupuud põletatud.

E 74504 < Rõngu khk., Laanematsi t. - E. Peep, Tartu õpil. (1929) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
(Jõulukombeid)
On jõudnud kätte see õnnis õhtu, siis tuuakse juba varem kodutoodud kuusk tuppa, riputatakse ta nööriga lae alla või jälle asetatakse auguga pingisse. Seotakse küünlad ja mõned poest toodud kompvekid külge - nii laste häämeeleks. Küünlad süüdatakse põlema ja majarahvas koguneb ümber kuuse. Perest vanem, kas vanaisa või pereisa võtab palveraamatu ja loeb säält palve. Siis lauldakse jõululaule ja viidetakse aega, kuni küünlad põlevad.

E 80922 (8) < Rõngu khk. - Linda Mäll, Tartu Õpetajate Seminari õpil. < Luise Palu, 52 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
[Vana-aasta õhtul]
Võetakse huupi lõhutud puuhalge sülle, kui on paarisarv, saab mehele sel aastal, paaritu arv jätab endisse seisukorda.

E 80923 (11) < Rõngu khk. - Linda Mäll, Tartu Õpetajate Seminari õpil. < Luise Palu, 52 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui uue-aasta ööl taevas selge ja tähis, siis saab sel aastal palju neide mehele.

E 80928 (3) < Rõngu khk. - ? Tartu Õpetajate Seminari õpil. < August Tober (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui jõulukuusel on pärast ehete võtmist enam viie kui kuue haruga pööriseid, tuleb nälja-aasta.

E 80935 (31) < Rõngu khk. - ? Tartu Õpetajate Seminari õpil. < August Tober (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Uuel aastal tuua tuppa sületäis puid, lugemata. On neid juhtunud paarisarv, abiellub tooja sel aastal, paaritu arvu korral jääb veel ootama.

E 82123 (2) < Rõngu khk., Aakre v. - Erna Siimann, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Erna Siimanni ema ja isa (1932) Sisestas Aire Kuusk 2001, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jõuluõhtul toodi värsked õled sisse, millel kogu pühade ajal magati.