Rõngu pärimus

Muinasjutud

Rõngu muinasjutud olid elavast pärimusest 19. sajandil või 20. sajandi alguses kadumas. Rõuge kihelkonnast on kirja pandud kõiki muinasjutu liike.

Tagasi esilehele

E 82337/8 (2) < Rõngu khk., Aakre v. - Lydia Eller, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < M. Eller (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kord peksnud vaene mees kootidega reht. Töö edenenud väga visalt. Korraga näeb vaene mees Jeesust enese kõrval seisvat ja ta tööd vaatlevat. Jeesus ütelnud: "See töö edeneb sul väga aeglaselt. Kunas sa saad sellega üksi valmis?" Vaene mees vastanud: "Mul pole kedagi abilist. Pean ju tegema kõik tööd üksi." Jeesus ütelnud: "Ma näen, et sa oled hoolas mees. Ma aitan sul rehe ära peksa." Ja Jeesus oli pannud tapna äärest põlema, kõndinud ise ümber tule ja lausunud: "Laurits, tasa! Laurits, tasa!" Ja kohe kogunenud terad ühele poole ja põhk teisele poole. Nõnda peksnud vaene mees oma rehe kerge vaevaga.
Rikas mees, kuulda saades, et vaene mees nii ruttu ja kerge vaevaga oma rehe saanud ära peksa, läinud kuulama, kuidas see tal juhtus. Rikas mees läinud koju ja teinud nii, kuidas seda vaene mees jutustanud, pannud ka tapna äärest põlema ja hüüdnud: "Laurits tasa! Laurits tasa!" Kuid kogu tapan ja ka hoone oli põlenud rikkal mehel ära.