Räpina pärimus

Ilmaraamat

Tagasi esilehele

ERA II 162, 242 (14) < Räpina khk., Räpina v., Tooste k. - Paulopriit Voolaine < Magda Tooding, 24 a. (1935) Sisestas Kristin Haugas 2001, kontrollis Mare Kalda
Kui vikahtkaaril ots om järveh, sis saasõ vihma. A kui om keset taavast, sis saasõ põuda.

ERA II 156, 261 (381) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Liisa Otsing, 69 a. (1937) Sisestas Kristin Haugas 2001, kontrollis Mare Kalda
Kui vihma aol vikakaar paist, sis om tõõnõ päiv tol samal aol jäl satto uuta.

ERA II 156, 261 (385) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Liisa Otsing, 69 a. (1937) Sisestas Eda Pomozi 2001, kontrollis Mare Kalda
Kui õhk helle, tulõ kuiv ilm.

ERA II 156, 267 (467) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas USN 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui puu raa põvvaga vett tsilgussõ, sis nakas kolmandal pääval vihma sadama.

ERA II 156, 267 (468) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui ristikhäina ja puu lehe longuh ja närvä omma, sis tulõ kolmandal pääväl pikset.

ERA II 156, 267 (469) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui kuusõ ossa tuha karva halli omma, sis tulõ kolmandal pääval sado.

ERA II 156, 268 (470) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui talvõl mõts kohises, sis tulõ sado vai sula ilm.

ERA II 156, 268 (471) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui toomõ häitsese 2 nädalet, sis om süküst kats kuud, häitsese na kats kolm päiva, tulõ sügüse rutto lumi maaha.

ERA II 156, 268 (472) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui kõivo ja paiju ladva lehe kaugõs puuhtõ jäävä, sis tulõ pikk talv ja illos kevväi.

ERA II 156, 268 (473) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Ei taha lehe puust pudõnõda, sis tulõ pikk ja külm talv.

ERA II 156, 268 (474) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui viljäpuu lehe punatsõs lääva, tulõ varste lumi.

ERA II 156, 268 (475) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Om pihlakatõl pallõ marjo, saa vihmanõ süküs.

ERA II 156, 268 (476) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui talvõl puu peräst sulla tilka jäävä, sis tulõ varste jäl sula.

ERA II 156, 268 (477) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Lätt mõts rutto kõllatses, sulas lumi rutto är.

ERA II 156, 269 (479) < Räpina khk., Kahkva v., Väiko-Viirkso t. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui sügüse kõivo lehe ilda puu otsah omma, sis omma muutliku ilma kõik talv läbi.

ERA II 156, 271 (505) < Räpina khk., Kahkva v., Väiko-Viirkso t. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Lät mõts rutto lehte, piäd põllumiis katõ käega külvmä.

ERA II 156, 272 (523) < Räpina khk., Kahkva v., Väiko-Viirkso t. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Noorõ kuuga tulõ talv, vanakuuga suvi.

E 8° III 7 (63) < Räpina khk. - M. J. Eisen (1925-1926) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2003
Kui küünlakuus kuuseokkad pudenevad, hakkab paastukuus lumi sulama.

E 8° III 10 (94) < Räpina khk. - M. J. Eisen (1925-1926) Sisestas Kadri Selge 2001 [pikne]
Müristamise ajal vaja uste ja akente ette ristid teha.

E 8° XIV, 43 (143) < Räpina khk. - M. J. Eisen < Hilda Hekter (28 a.) (1933) Sisestas Kristi Kaber 2001
Vikerkaar tõmbab maast vett üles - teisel päeval hakkab sadama.

E X 23 (106) < Räpina khk. - M.J.Eisen < E.Hektor Sisestas Pille Parder 2003
Kui puud pärast mihklipäeva veel lehtes, on jüripäeval veel lund maas.

RKM II 210, 166/7 (28) < Räpina khk., Rasina v., Matsisaare k., Kagova t. - Mall Proodel < Ida Poska, 84 a (1966) Sisestas Ave Tupits 2000
Kui tõnisepäev ei sata ja vastsen aastan tähed taivan, siis tulle hea viljaasta ja noori elläi tule.

RKM II 210, 552 (23) < Räpina khk., Meeksi v., Meerapalu k., Latika t. - Mall Proodel < Hilda Mäesaar, u. 50 a (1966) Sisestas Ave Tupits 2000
Põhjavalgus näitas külma. Kui palju vehkleva, tuleb sõda.

RKM II 317, 495 (112) < Räpina khk., Kahkva k. - Paulopriit Voolaine < Emma Hallik, 77 a. (1975) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Mare Kõiva 2008
Ku küündlepäiv tsiga paist kõrva, saa hää suvi. Ku oma’ lumõhangõ, saa hää viläaasta.

RKM II 347, 3 (5) < Räpina khk., Köstrimäe k. - Mall Hiiemäe < Tähte Vent, 51 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kuu loomine on tähtis ilmale. Noor kuu, siis ilm kohe muutus.

RKM II 347, 8 (19) < Räpina khk., Köstrimäe k. - Mall Hiiemäe < Tähte Vent, 51 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Päikese ümber on mõnikõrd punetus - siis halba ilma.

RKM II 347, 262 (29) < Räpina khk., Võiardi k. - Mall Hiiemäe < Eduard Salumets, 88 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kui virmalise vehklese, sis tule mõnikord ilmamuutust, kas talvel külmäle lätsivä ilma või.

RKM II 347, 380 (8) < Räpina khk., Laane k. - Mall Hiiemäe < Taani Paaliste, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kuu ümbre ratas, pääva pääl tulp, siis kolme päeva pärast ilm muutus.

RKM II 347, 503 (13) < Räpina khk., Meeksi k. < Võnnu khk., Pedaspää k. - Aare Väljaots < Anna Bulkin, 80 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kui päike nakkas looja minema ja tal on post üleval, sis saab satto.

ERA II 150, 402/3 (13) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas Kristin Haugas 2001, kollatsioneeris Ell Vahtramäe
Ilmade ettekuulutus.
Kui vikakaar hummogu puult päiva paist, sis tulõ vihmanõ, kui õdago puult, sis illos ilm. Kui vikakaar inne päävä loojangut häste korgõ ja pistü, nigu venne luuk paist, sis tulõva ilosa ilma.

ERA II 150, 403 (19) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas Eda Pomozi 2001, kollatsioneeris Ell Vahtramäe
Üldse kuulutas taiva hummogunõ punõtamine halbo ilmo, õdagunõ häid ilmo.

ERA II 150, 408 (74) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Kui leht puust lätt inne mihklepäivä, sis lätt kevajä lumi maast inne maarjapäivä.

ERA II 150, 408 (75) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Kui leht puust lätt varra, sis tulõ lühkene süküs.

ERA II 150, 409 (77) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas Lenne Ojamets 2001, kollatsioneeris Ell Vahtramäe
Virmalise oktoobrekuul kuulutasõ külmä talvõ.

ERA II 150, 409 (79) < Räpina, Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Kui puuleht oktoobrekuul viil kavva puuh om, sis tulõ lämmi ja pehme talv.

ERA II 150, 415 (131) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Om pihlõl sügüse pallö marjo, sis saa vihmanõ süküs.

ERA II 156, 261 (381) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Liisa Otsing, 69 a. (1937) Sisestas Kristin Haugas 2001, kontrollis ja redigeeris Mare Kalda
Kui vihma aol vikakaar paist, sis om tõõnõ päiv tolsamal aol jäl satto uuta.

ERA II 156, 261 (387) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Liisa Otsing, 69 a. (1937) Sisestas USN 2001, kontrollis Kadi Sarv, redigeeris Lennart Peep
Kui hau ragomisega kirvõlõ sinitse joonõ pääle jääva, sis nakas sadama.

ERA II 156, 267 (467) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas USN 2001, kontrollis Kadi Sarv, redigeeris Lennart Peep
Kui puuraa põvvaga vett tsilgussõ, sis nakas kolmandal pääval vihma sadama.

ERA II 156, 267 (468) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, redigeeris Lennart Peep
Kui ristikhäina ja puulehe longuh ja närvä omma, sis tulõ kolmandal pääväl pikset.

ERA II 156, 267 (469) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, redigeeris Lennart Peep
Kui kuusõossa tuhakarva halli omma, sis tulõ kolmandal pääval sado.

ERA II 156, 268 (471) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Karl Otsing, 40 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, redigeeris Lennart Peep
Kui toomõ häitsese 2 nädalet, sis om süküst kats kuud, häitsese na kats-kolm päiva, tulõ sügüse rutto lumi maaha.

Om pihlakatõl pallö marjo, saa vihmanõ süküs.

ERA II 156, 269 (479) < Räpina khk., Kahkva v., Väiku-Viirksu k. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, redigeeris Lennart Peep
Kui sügüse kõivolehe hilda puu otsah omma, sis omma muutliku ilma kõik talv läbi.

ERA II 156, 272 (523) < Räpina khk., Kahkva v., Väiku-Viirksu k. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, redigeeris Lennart Peep
Noorõ kuuga tulõ talv, vana kuuga suvi.

ERA II 262, 375 (543) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson < Jaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestas USN
Kui sügüse mõts rutto kõllatsõs lätt, sis tulõ varajanõ kevväi.

ERA II 262, 377 (556) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson < Jaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestas Kristiina Rüütli (1999)
Kui kõiv kõrraga lehe maaha aja, sis tulõ lumi rutto.

ERA II 262, 387 (639) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson < Jaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestas USN
Kui puu rootsu põvvaga vett tsilkoma nakassõ, sis nakas kolmandal pääväl sadama.

ERA II 262, 387 (641) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson < Jaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestas USN
Kui kirsilehe punatsõs läävä, sis tulõ lumi maaha, inne ei olõ lummõ uuta.

ERA II 262, 387 (642) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson < Jaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestas USN
Kui lehe ei tahava puust är minnä, sis tulõ pikk ja külm talv.

ERA II 262, 387 (643) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson < Jaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestas USN
Kui suvõl mõts kohisõs, sis tulõ vihma. Kui talvõl mõts kohisõs, sis tulõ sula ilm ja sado.

ERA II 262, 387 (644) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson < Jaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestas USN
Lätt sügüse mõts rutto kõllatsõs, sulas keväjä lumi rutto ärä.

ERA II 262, 387 (645) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson < Jaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestas Pille Parder 2002
Kui oktoobre kuu mõtsa ärä puhastas, tulõ pehme võito talv.

ERA II 262, 387 (647) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson < Jaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestas USN
Kui pihlakel om pallö marjo, saa vihmanõ süküs.

ERA II 262, 404 (777) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson < Jaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestas Pille Parder 2002
Ehitüs puu rao vanakuu kuivaga, sis hoonõh pitä kovva vasta.

ERA II 262, 404 (778) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson < Jaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestas Pille Parder 2002
Riistapuu rao noorõl kuul, sis ei lüü koitet sisse.