Räpina pärimus

Rahvakalender

Tagasi esilehele

E 80954 < Räpina khk. - Eduard Vosmi, Tartu Õp. Seminari õpil.(1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Vana-aasta õhtul toovad tüdrukud puid tuppa, et teada saada, kas saab eesoleval aastal mehele. See tüdruk, kelle sületäiies on paarisarv puuhalge, saab mehele, kelle sületäies aga on paaritu arv puuhalge, peab kosilast järgmise aastani ootama, mil ta uuesti õnne võib katsuda. Puid ei tohi sülesse võtmisel lugeda!

RKM II 51, 254 (107) < Räpina khk., Mäe v. - Veera Pino < Irina Pino, s. 1894 (1949) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2005, kontrollis Mare Kõiva 2005
Annõpäiv
Annõpäävä viijäs villo Annõtsassona mano, Väiko-Rõsnahe jah. Tsassona mano tuvvas papp, sis tuu tsiuk villo jah. Sis nuu villa andasõ vaesellõ, sandõlõ. Kõkõ edimält pandas papikotte, sis sandõlõ, näpotäüs jätetäs üle, nuu tuvvasõ kodo. Sis läävä lamba kõrda.

Annõpäiv

E 8° V, 10 (32) < Räpina khk., Meeksi v. - M.J.Eisen < Nõu (1927) Sisestas Aire Kuusk 2001
Minu kodukohas toodi jõulus heinad põrandale. Neil oldi pikali. Pärast pühi viidi heinad lauta, kus nad lehmadele söödeti.

E 8° V, 47 (184) < Räpina khk., Meeksi v. - M.J.Eisen < Nõu (1927) Sisestas Pille Parder 2003 [puu]
Neetud haab.
Kui Jeesust Kolgatale viidud ? olnud väga palav ilm. Rist olnud raske kanda, Jeesusel voolanud higi ojana otsa eest maha. Jeesus

Neetud haab.

RKM II 209, 418 (9) < Räpina khk., Süvahavva k. - Ellen Liiv < Miina Viia, 95 a. (1966) Sisestas Salle Kajak 2006, kontrollis Mare Kõiva 2007
Karjalatse loeva:
Vii är vihma Vinnemaale,
too är päivä siiamaale.
Vinnemaal villä kuiusse,
Saaremaal sanna palasse.

RKM II 210, 166 (27) < Räpina khk., Rasina v., Matsisaare k., Kagova t. - Mall Proodel < Ida Poska, 84 a (1966) Sisestas Ave Tupits 2000
Kapstamaarjapäeva algul piab kapsta külvama, olgu või lumeange.

RKM II 210, 173 (42) < Räpina khk., Rasina v., Matsisaare k., Kagova t. - Mall Proodel < Ida Poska, 84 a. (1966) Sisestas Salle Kajak 2006, kontrollis Mare Kõiva 2007
Tõnisepäev keedetas seapääd, vastlapäe hernesuppi ja seajalgu. Seapääd söödi ära.
Liuge-lauge linikepikus,
tõste lina vassapikus.
Melsin, seal Poka vallan, seal oli väga too, naise jõiva ja lasiva liugu.

RKM II 317, 495 (111) < Räpina khk., Kahkva k. - Paulopriit Voolaine < Emma Hallik, 77 a. (1975) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Mare Kõiva 2008
Tennispäiv
Keedetäs puul tsiapääd, terä (oad odragruupega(.
Taloh piät olõma viil puul eläjäsüütä.
Ku päivä paist nii pallo, et mustlasõpoiss saasõ hobõsõ sälgä karata, si saasõ hää aasta. Tennüspäiv viskas pernaane üle kõlgusõ läve põhko tagase kõlgussõhe.

RKM II 317, 495 (112) < Räpina khk., Kahkva k. - Paulopriit Voolaine < Emma Hallik, 77 a. (1975) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Mare Kõiva 2008
Ku küündlepäiv tsiga paist kõrva, saa hää suvi. Ku oma’ lumõhangõ, saa hää viläaasta.

RKM II 317, 511 (141) < Räpina khk., Kiisa k. - Paulopriit Voolaine < Marta Kurg, s. 1913 (1975) Sisestas Salle Kajak 2006, kontrollis Mare Kõiva 2008
Vana-aasta õdagu visas ega tütrek pini ette kondi. Kelle kondi pini kõgõ inne võtt, tuu tütrek sai mehele.
Tütrek vei tarõpühkme kundi pääle ja kusse pääle, et saassi mehele.
Kaku taina sisse pante sõrmus. Ku kakk oll är küdsänü, murte katske. Kes löüdse sõrmusõ, tuu tütrek sai mehele.

RKM II 347, 331 (3) < Räpina khk., Laane k. - Mall Hiiemäe < Aliide Heering, 69 a. (1980) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Mare Kõiva 2008
Minu väimees rääkis seda, et tema isa oli rääkinu, et lihavõttepühade aeg päike tansnu.

RKM II 347, 380 (7) < Räpina khk., Laane k. - Mall Hiiemäe < Taani Paaliste, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Ristipäiva puid ei lohuta.

RKM II 348, 67 (13) < Räpina khk., Kirmsi k. - Erna Tampere < Ksenia Jõks, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Tõnisepäeval oll niiviisi, kui päike välläs olli, ilm ilus olli, sis oll rüasaak hää. Kui tõnisepäeval niigi pallu päiva oli, et mustlane hobuse selga saa, sis kah om hää. Tõnisepäeval nakas seal tõnõ silm vett juuskma.

RKM II 348, 68 (18) < Räpina khk., Kirmsi k. - Erna Tampere < Ksenia Jõks, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Vastlapäiva liugleman käidi, sis kasuse pikä lina.

RKM II 395, 40/1 (12) < Võnnu khk., Võnnu al. < Räpina khk., Meelva k. - Mall Hiiemäe < Hilda Paabo, 73 a. (s. Jaagund) (1986) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2007, kontrollis Mare Kõiva 2009
Kui mina laps veel olin, 20-ndal-25-ndal aastal, siis Räpinas käidi veel mardis ja kadris. Olid isa ja ema ja pillimehed ja lapsed ja kõik. Üks oli endale ümber kleidi kõik riide peale hõberahad õmmelnud, vanad rahad, augu sisse teind. Ühes peres oli üks perenaine, tal oli seitse või kaheksa last, siis väiksemad jättis isaga koju ja läks mardiemaks. Meie kartsime küll, aga oli huvitav ka. Need riided, neil oli juba nii eriline lõhn - vaat kolikambrist olid võetud need riided ju.
Needisid ka: lehm lõpku lõa pääle - et ketiga poob ennast ära. Ja ühes peres oligi nii, et ei olnud sisse lasknud ja lehm pooski enese lõa pääle ära.
Sandid selle kraami olid siis ära müünuvad ja raha eest pidu teinud. Siis nad tantsisivad ja mängisid kuskil enambiste kadriema pool või isa pool koos.

RKM II 396, 68 (9) < Võnnu khk., Aruaia k. < Räpina khk., Jõepera k. - Sirle Pent < Helju Haljaste, 52 a. (1986) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2009, kontrollis Salle Kajak 2009
Madispäeval ei tohi puid koju tuua metsast - ussid tulevad koju. No tõi vanamiis 24. veebruaril koju puid ja naabritüdruk tuli vastu ja ütles: “Näe, tapsime ussi ära teie väratil.”

RKM II 396, 70 (18) < Võnnu khk., Aruaia k. < Räpina khk., Jõepera k. - Sirle Pent < Helju Haljaste, 52 a. (1986) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2009, kontrollis Salle Kajak 2009
Esmaspäev, kolmapäev, reede - on pahad päevad, ei võeta ühtegi tööd ette, ei osteta ühtegi looma.

ERA II 150, 408 (74) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Ilmade ettekuulutus.
Kui leht puust lätt inne mihklepäivä, sis lätt kevajä lumi maast inne maarjapäivä.

ERA II 262, 549 (16) < Räpina khk., Veriora v. Kirmse k. - Daniel Lepson < Jjaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestanud Aire Kuusk 2001
Jõulõ kutsute vanast "Talsepühi" Jõulu nimi tull ildamba vällä. Vanast es tüjä Jõulust kiäke midäge , kõik kutsiva Talsepühis.