Rannu pärimus

Tarkusi koduloomadest ja põllupidamisest

Tagasi esilehele

E 80084 (2) < Rannu khk. - E. Kivivare, Tartu Poeglaste Gümn. õpil. < A. Kivivare, 79 a. (1932) Sisestas Aire Kuusk 2001, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jõululaupäeval toodi puhtad õled tuppa ja laotati nad põrandale laiali. Õhtul viibisid selle maja rahvas koos ja lauldi ning lõbutseti, kuni esimene püha oli vastu võetud. Ka loomadele mindi öösi toitu viima, laterna valgusel. Nii taheti siis ka loomadele toiduandmisega jõulusid näidata.

ERA II 16, 518 (4) < Rannu khk., Rannu v., Uniküla k., Andresjaani t. - Herbert Tampere < Ann Tampere, 61 a. (1929) Sisestas Merje Susi 2001, kontrollis ja parandas Mare Kalda
Kui kiägi võiteo aigu sisse tulli, sis küsiti: "Kas savikuurmat näid tuleva?" - Sis tuleja pidi ütlemä: "Näi küll! Õige lähikesin olli." - Sis läits või varsti kokku.

RKM II 225, 508 (4) < Rannu khk., Rannu k/n., Pagavere k., Rake t. < Sangaste-Laatre - Erna Tampere < Amalie Rohtla, 66 a. (1965) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Niikavva võib külvä ku rüääitse külimittu lääb.

RKM II 225, 509 (6) < Rannu khk., Rannu k/n., Pagavere k., Rake t. < Sangaste-Laatre - Erna Tampere < Amalie Rohtla, 66 a. (1965) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui ernet külvät, sis piäb taevas olema siidiräti kirjä, sis om pehmed erned.

RKM II 225, 509 (7) < Rannu khk., Rannu k/n., Pagavere k., Rake t. < Sangaste-Laatre - Erna Tampere < Amalie Rohtla, 66 a. (1965) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui lina külväd, piäb olema taevas kiun.

RKM II 225, 510 (1) < Rannu khk., Rannu k/n., Koopsi k., Tooma t. - Erna Tampere < Elfriide Tihane, 62 a. (1965) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Vanamees [talu vanaperemees] vaadanud taeva poole, pobisend: "Taevas kius, taevas kius, lina maha, lina maha, kõik, kõik!"

RKM II 225, 510 (13) < Rannu khk., Rannu k/n., Pagavere k. < Sangaste-Laatre - Erna Tampere < Amalie Rohtla, 66 a. (1965) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui mõts ehib, sis piäb põllumiis katel käel külvama.