Rannu pärimus

Loodus ja metsloomad

Tagasi esilehele

E 80034/5 (3) < Rannu khk., Rannu v. - August Põllusaar, Tartu Poeglaste Gümn. õpil. < Ann Põllusaar, 63 a. (1932) Sisestas USN, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Surma ennustusi ja kombeid
Kui kaarenid üle pea lendavad ja häälitsevad, siis peab ütlema: "Mine, mine, must linnuke, vii kurja, too hääd!" Kui see ütlemata jäetakse, võib õnnetus tulla.

E 80083 (1) < Rannu khk. - E. Kivivare, Tartu Poeglaste Gümn. õpil. < A. Kivivare, 79 a. (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jaaniöö pühitsemine
Pärast päikese loojaminekut kogus rahvas ühe suure puu ümber, mis oli hagudega kuni ladvani ümbritsetud. Puu latva oli kinnitatud väike lipukene. Haod süüdati põlema ja rahvas, päämiselt noorsugu, lõbutses kuni hommikuni sellise jaanitule ümber. Lõpuks püüti lipukest kaikaga maha visata ja kel see õnnestus, seda ootas õnn.

ERA II 56, 405 (57) < Rannu khk., Rannu v., Uniküla k. - Herbert Tampere < Ann Tampere, 65 a. (1932) Sisestas Merili Metsvahi, kollatsioneeris Kadi Sarv
Ussisõnaden ollu serätse sõna: "Siug sina sigavitt!"

ERA II 241, 702/3 (2) < Rannu khk., Valguta v., Metsküla k., Küti t. < Rannu khk., Valguta v., Harja t. - Paul Tammiksalu, Konguta algkooli õpilane < A. Tammiksalu, 59 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, redigeeris Mare Kalda
Valguta vallas riigimetsas "Kiili" vahtkonnas on niisugune mets, kus ennemini arvati elavat vaimud. Kui keegi peale päikeseloojangut sealt metsast läbi läks, kuulis ta ikka vaimude laule ja nägi viirastusi. Kord läinud keegi teekäija läbi metsa. Seal näinud ta puude vahel kahte naisterahva kuju valgeis riideis hõljumas. Veel olevat ta kuulnud imeilusat laulu. Mees pistnud suure hirmuga kodu poole plagama. Ta jõudis koju üleni higisena ja kahvatuna. Varssi jäänud mees haigeks ja peale selle surnud ta ära.

ERA II 241, 703 (3) < Rannu khk., Valguta v., Metsküla k., Küti t. < Rannu khk., Valguta v., Harja t. - Paul Tammiksalu, Konguta algkooli õpilane < A. Tammiksalu, 59 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, redigeeris Mare Kalda
Valguta vallas tuntud Ervopalu metsas asuvad üksteisele vastandiks olevad kohad: "Armuorg" ja "Põrguhaud". "Armuorg" on saanud oma nime sellest, et ennem oli seal laulatatud pruutpaare, Põrguhauas aga olevat liikunud tondid.

ERA II 241, 708 (8) < Rannu khk., Valguta v., Metsküla k., Küti t. < Valguta v., Laane t. - Paul Tammiksalu, Konguta algkooli õpilane < K. Tammiksalu, 65 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, kollatsioneeris Mare Kalda
Rõngu mõisa ääres on mets. Seda metsa peetud pühaks. Selles metsas kasvanud ilupuud. Siin metsas olevat olnud Rõngu krahvi Mandeuffeili perekonna surnuaed. Seal metsas olevat olnud ilusad tänavad sees. Krahvi raudrist olevat säilinud praeguseni.

ERA II 242, 187 (4) < Rannu khk., Valguta v., Metsküla k., Haljassaare t. < Viljandi khk., Vana-Tänassilma v. - Vambola Unt, Valguta algkooli õpilane < Miina Unt, 80 a. (1939) Sisestas ja kontrollis Mare Kalda 2006
Rannu vallas Rannuküla talu nurmes on suur maakivist rist. Sinna olla maetud sõja ajal samas kohas langenud, mingi suurem ülemus. Sealt on leitud kuldsõrmuseid. Ühe leidnud Juhan Laksberg, kes on preagu surnud. Muud teada ei ole.

ERA II 242, 187/8 (5) < Rannu khk., Valguta v., Metsküla k., Haljassaare t. < Viljandi khk., Vana-Tänassilma v. - Vambola Unt, Valguta algkooli õpilane < Miina Unt, 80 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Rannu vallas, Rannu mõisast hommiku poole kasvavad suured lõhmused. Nad on oksepidi üksteisest läbi kasvanud. Seal olla kunagi sõja rahu tehtud ja kaks sõjaväe juhti on annud teineteisele käe rahu märgiks. Sellepärast on istutatud sinna puud ja hoitud nii oksad, et nad läbi kasvaksid.

RKM II 225, 510 (13) < Rannu khk., Rannu k/n., Pagavere k. < Sangaste-Laatre - Erna Tampere < Amalie Rohtla, 66 a. (1965) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui mõts ehib, sis piäb põllumiis katel käel külvama.

RKM II 307, 111 (3) < Rannu khk., Kirikuküla k. - Erna Tampere < Helene Luts, 63 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui pihlik pal'lu äitseb ja pal'lu marju küllen om, sis om ääd kartulisaaki oodata.