Põlva pärimus

Taimetark ja meditsiini käsiraamat

Tagasi esilehele

E 7015 (1) < Põlva khk., Navi - Joosep Melzov (1893) Sisestas Pille Parder 2002 Kontrollis, redigeeris Mare Kõiva 2003
Kui langetõbi peale tulnud, visatud must siidirätik suu peale ja kui tõbi üle läinud, siis visatud rätik põlevasse ahju ja sellega ei tulnud iialgi langetõbi peale.

E 8377 (1) < Põlva khk., Navi k. - Joosep Melzov (1893) Sisestanud USN Kontrollis Mare Kõiva
Kellel põletaja rindus, võtnud rüa õitsemisel üheksa pea küllest üheksa õelmed (igast peast) ja söönud nad ära, siis kadunud häda.

E 8378 (4) < Põlva khk., Navi k. - Joosep Melzov (1893) Sisestas Pille Parder 2003 Kontrollis Mare Kõiva
Kui laps jalgu risti hoiab, ööldi äiokammitsas. Sellest peasta, viidi laps kolm pühapäeva õhtud palvemajasse laua peale ja leiguti nuaga puud, sellega sai ka äiokammits leigatud.

E 8380 (24) < Põlva khk., Navi k. - Joosep Melzov (1893) Sisestas Pille Parder 2003 Kontrollis Mare Kõiva
Kui laps kahetamisel kärnas, siis pantud üks nõu saunaahju, selle sisse üheksa tulist sütt, valatud vesi läbi kerise nõusse ja luetud sealjuures üheksa korda isameie. Selle veega last pestes saanud ta terveks.

ERA I 2, 400 (2) < Põlva khk. - F. Võra, Võru Ühisgümnaasiumi õpilane (1928) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, toimetas Anne Kaaber, parandas Pihel Sarv 2004
Ahju pääle, öeldakse: "Ritsikas (kilk), säh, sulle luuhammas, anna mulle raudhammas."

ERA I 2, 405 (2) < Põlva khk., Kioma v. - ? (1928) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, toimetas Anne Kaaber, parandas Pihel Sarv 2004
Lapse esimese piimahammas visatakse ahju pääle ja üteldakse: "Ritsik, seh, luuhammas, anna mulle raudhammas."

RKM II 22, 106 (14) < Põlva khk., Põlva v., Vanaküla k. - Juta Sulengo < Julie Semm, s. 1884 (1949) Sisestas USN, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Kui hamba' valutiva, sis olliva iks kõõvitsaga tsusknuva. Tuu om kihvtine puu, kasus kossekih niidu veereh, punatsõ kihtitse mara' küleh. Matal puu, kasus põõsa moodu.

RKM II 22, 107/8 (17) < Põlva khk., Põlva v., Vanaküla k. - Juta Sulengo < Julie Semm, s. 1884 (1949) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2005, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Ussiviga om tuu, kui latsõl ei püsüvä silma' kinni. Kui maka, sis silmamuna' käiva edesi-tagasi ja iks viskas pääga. Üts ravve, tal olliva ussisana'. Ta kirotas paberi pääle ja pand rätikuga silmi pääle, kui magasi. Näid sõnnu ei tiiä kiäki. Kiä tõisele õpas, tuust hindäst es saa unämb api. Huss pudelih viina siseh, tuu oll ka hää rohi. Mina määre latsõl hussiviinaga ümbre silmi. Kolm tsilgakest anni rinnapiimaga sisse, sis jäi maaha.

RKM II 22, 111 < Põlva khk., Põlva v., Vanaküla k. - Juta Sulengo < Julie Semm, s.1884 (1950) Sisestanud USN, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Tiisikuse ravimises tetäs pedäjäkasvõst lämmävee vanni. Magamise ruumih piävä olõma kõivu ja pedäjäossa'. Noori pedäjäkasvõ kästas ka süvvä, nuu omma ka hää' tiiskuse vasta.

RKM II 208, 146 (46) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Suurõtii veerest kor'ati kolmõkõrralist rohto (nõmmeliivatii), inne jaanipäivä pidi korjatama. Kui lehem es süü', sis keedeti toda leemi ja anti.

RKM II 208, 147 (48) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Kui käsi katski lõigati, panti härmävõrku pääle. Murumuna tolmu panti ka pääle.

RKM II 208, 147 (49) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Verihaina kor'asiva' tiid tetä', kui suur köhä oll.

RKM II 208, 147 (50) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, Kollatsioneeris Mare Kalda
Mul olli käe pääl nilge, niisuur valu oll, et es jõva' koski olla'. Esä nilge hiire, tuu nahk panti käe pääle, sis kattõ valu ärä. Tegi augu sisse, nakas juuskma.

RKM II 208, 147 (51) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Varvastõ vahele panti sammõlt, rüäjahu.

RKM II 208, 147/8 (52) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Reburaja tolmu (karukolle eostetolmu) panti väiksele latsõlõ haudumise vastu. Karukolle õied pantas lakka kuivama, hõõrutas õied ärä paberi pääl, sis tulõ tolm ärä, sõelutas läbi marli.

RKM II 208, 148 (53) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000), kollatsioneeris Mare Kalda
Kalmusõ juuri mõni vei, et kui är kuias, pulbris hõõru' kõhurohus.

RKM II 208, 148 (54) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Kui kopsu' haigõ' olliva', sis tetti tiid kaaraolist, kolmõkõrralisõst rohost, verehainast, palokobrikost.

RKM II 208, 148 (55) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Sammaspoolõlõ panti pabõritikkõ (põlenud paberist).

RKM II 208, 148 (56) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Vaigusalv keedeti: vaik, mesi, muna, (rüä orast Himmastes). Muna klopiti peräst sisse. Tuu es lasõ haaval halvas minnä. Pigi ka panti.

RKM II 208, 149 (57) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Palderjani juuri kuivatõti, panti viina sisse. Oll kõturohi.

RKM II 208, 149 (58) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris ja redigeeris Mare Kalda
Kõivuurva' panti tuurõlt viina sisse, tuu oll haavarohi.

RKM II 208, 34 (35) < Põlva khk., Adiste k., Koti t. < Põlva khk., Himmaste k. - Erna Tampere < Elisabet Sabre, 69 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Kel reima oll, tarvitati kõivu häälmit tiis.

RKM II 208, 34 (36) < Põlva khk., Adiste k., Koti t. < Põlva khk., Himmaste k. - Erna Tampere < Elisabet Sabre, 69 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Upinhain olli palaviku vasta.

RKM II 208, 34 (37) < Põlva khk., Adiste k., Koti t. < Põlva khk., Himmaste k. - Erna Tampere < Elisabet Sabre, 69 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Verihain, raudrohi - verejoosu võtt kinni. Tetti purus, panti nõnna, kui nõna verd juusk.

RKM II 208, 34 (38) < Põlva khk., Adiste k., Koti t. < Põlva khk., Himmaste k. - Erna Tampere < Elisabet Sabre, 69 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Hiussõ' vällä langõmisõ vasta olli nõgõnõ. Kasvu edendäse' takjajuurõ'.

RKM II 208, 34 (39) < Põlva khk., Adiste k., Koti t. - Erna Tampere < Elisabet Sabre, 69. a. (1966). Sisestas Ave Tupits (2000) Sisestanud USN
Kühärohi oll - piim aeti kuumas ja lambarasu panti sisse. Kel mesi olli, pan'd mett piimä sisse.

RKM II 208, 35 (40) < Põlva khk., Adiste k., Koti t. < Põlva khk., Himmaste k. - Erna Tampere < Elisabet Sabre, 69 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Ku kõllatõbi oll inimesel, sis otsiti rostõlättest vett. Talvõl panti raudnagla' vii sisse. Juudi rostõvett.