Põlva pärimus

Rahvakalender

Tagasi esilehele

E 6971 (1) < Põlva khk., Navi - Joosep Melzov (1893) Sisestas Pille Parder 2002 Kontrollis, redigeeris Mare Kõiva 2003
Ristipäeval ei pea karjane ühti looduse ilustajad rikkuma nagu lille, rohtu jne., seda tehes tulla veri nähtavale.

E 8378 (6) < Põlva khk., Navi k. - Joosep Melzov (1893) Sisestas Pille Parder 2003 Kontrollis Mare Kõiva
Urbepäeval võetud vits, hoitud esimese karja metsa laskmiseni, siis löödud selle vitsaga iga looma ristluude peale kolm korda, siis ei söönud hunt.

E 8379 (18) < Põlva khk., Navi k. - Joosep Melzov (1893) Sisestas Pille Parder 2003 Kontrollis Mare Kõiva
Vanaasta õhtal mintud söögi ajal teisele talule, käitud kolm korda vastupäeva ümber tua ja vaadatud siis rehealuse otspajast tuppa, kes süies ilma peata istunud, see surnud sellel aastal.

E 8380/8381 (29) < Põlva khk., Navi k. - Joosep Melzov (1893) Sisestas Pille Parder 2003 Kontrollis Mare Kõiva
Suure neljapäeva homiku toogu neiu sülega puid tuppa. Kui halud paaris, siis saab sellel aastal mehele.

E 8398 (23) < Põlva khk., Navi k. - Joosep Melzov (1893) Sisestas Pille Parder 2003 Kontrollis Mare Kõiva
Enne jüripäeva ei võinud peremees midagi metsast seljaga koju tuua ega ka karjus karjavitsa. Sündis seda, siis oli õues palju ussa.

E 80132 (2) < Põlva khk., Moisekatsi v., Kauksi k. - P. Käär, Tartu Poeglaste Gümn. õpil. < Anna Orav, 79 a. (1932) Sisestas Aire Kuusk 2001, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jõulu ajal tuuakse õled tuppa, sest see tuletab meelde Kristuse sündimist. Süüakse verivorste. Loomadele viiakse lauta leiba ja muud toidupoolist, et ka nemad tunneks rõõmu pühadest.

E 80992 < Põlva khk., Mooste v. - Marta Loderaud, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. (1931) < Triin Kokk, 77 a. Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Toodi ka vana-aasta puid tuppa ja loeti halud ära, kel paaris olid, see sai mehele (ehk võttis naise), kel paaritud, see ei saanud.

EKnS 27, 11 (7) < Põlva khk. - Karl Keerberg (1912) Sisestas Kairika Kärsna 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Kell 12 üüse tuu' kolm kõrd huupi puid, kui halo' paarih omma', saat tol aastal mehele.
(Kell 12 öösi too kolm kord huupi puid, kui halud paaris on, saad sel aastal mehele.)

RKM II 208, 83 (11) < Põlva khk., Himmaste k. < Põlva khk., Vanaküla k. - Erna Tampere < Emilie Käis, 85 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Ütlivä', et Vanahküläh ollu' mäe küle pääl ütú katai. Sinna viidu Tenüsele terri. Liha ka, tsiapää. Kalmatumäe pääle. Sääl oll sääne kallas ja ütú katai. Vana sõakääbas oll.

RKM II 208, 152 (10) < Põlva khk., Eoste k., Nurme t. - Erna Tampere < Joosep Kaha, 70 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Rükä külveti pärtlispäivä aigu.

RKM II 208, 257/8 (6) < Põlva khk., Himmaste k., Varese t. < Põlva khk., Mammaste k. - Erna Tampere < Otto Vares, 77 a. (1966) Sisestas Ave Tupits, kollatsioneeris Mare Kalda
Tennüspäiv ol'l, vanast Mammasteh ohverdet tol Tennüsele. Tõnismäele viidü. Tuu ol'l vägä vanast olnu'. Tennüspäevä terä' keedeti. Vanast es olõ' kruppõ, panti odra' uhmre, tambiti kuur maha.

RKM II 208, 334 (8) < Põlva khk., Valgesoo k., Järvemäe t. - Erna Tampere < Samuel Kolsar, 85 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Rüä tettivä pärtlipäevä aigu.