Otepää pärimus

Kombed ja tavad

Tagasi esilehele

E 78545 (2) < Otepää khk., Palupera v., Arula - August Miks < Joh. Volmer, 76 a. (1931) Sisestas USN, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui saunas ei öelda vihtlemisel: "Aituma, aituma!", siis kasvavad viheldavale karvad selga.

E 78548 (13) < Otepää khk., Palupera v. - August Miks < Peeter Miks, 64 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui poolkuu on kummuli, sureb sel kuul palju inimesi.

E 80438 < Otepää khk., Ilmjärve v. - V. Sikk, Tõrva Ühisgümn. õpil. (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Mõned viskavad jälle lapse ristimisevee uibuaeda uibule ehk marjapõõsale. Mõned viskasid jälle ristimisevee majaharjale, hommikul vastu päikesetõusu olevale harjale.

ERA II 241, 330 (10) < Otepää khk., Pangodi v., Laguja k., Jõeharu t. - Elsa Martin, Laguja algkooli õpilane < Peeter Võsu, 62 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, kollatsioneeris Mare Kalda
Kord elanud Pangodi vallas keegi naisterahvas, kelle nimi oli Tark Mai. Ta elatanud end käsitööst, ta oli lahke, heasüdamlik naine. Kord oli see naine halvatuks haigestunud, nii et ta oli kaotanud töövõime ja hakanud siis inimeste tulevikku ja minevikku ennustama. Rahvas räägib, et päris õieti oli see Tark Mai ennustanud. Ühele meie vallas elutsevale mehele oli ta ennustanud päris õieti. Ta oli ütelnud, et sa saad kahe talu peremeheks. See täitunudki. Tõesti oli ta saanud kahe talu peremeheks.
Nüüd on see Tark Mai ammu surnud.

ERA II 242, 379/80 (7) < Otepää khk., Pühajärve v., Kaurutootsi t. < Otepää khk., Pilkuse v., Vidrike m. - Heldi Hõlpus, Otepää progümnaasiumi õpilane < Juuli Hõlpus, 67 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, kontrollis Anne Kaaber 2002, redigeeris Kairika Kärsna 2003
Elas üks vana naisterahvas, keda kutsuti Tark-Maieks. Ta kuulutas inimestele ette tulevikku ja täpselt nii, nagu ka see oli. Kord oli ta ühte tallu läinud, kus perenaine kodus oli. Sääl lugenud ta värssi perenaisele, et kahe nädala pärast tuleb lõuna poolt piksepilv ja lööb maja põlema. Kui peremees koju oli tulnud, rääkinud kohe perenaine ettekuulutused temale, mille pääle see väga vihastanud ja ei uskunud seda. Tõepoolest oli aga see nii olnud. Oma tarkuse oli ta saanud nii, et 3 päeva oli ta varjusurnu olnud. Olles selline, näidatud talle põrgut ja taevast ning Jumalat. Säält jälle elusse ärgates oli ta oma tarkuse saanud.