Otepää pärimus

Targad, nõiad, prohvetid

Tagasi esilehele

ERA II 241, 301 (12) < Otepää khk., Pangodi v., Laguja k., Ala-Kriisa t. - Herbert Tigane, Laguja algkooli õpilane < Olga Tigane, 37 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002
Kord elanud Sassi metsa sees üks vana eit. See maja on maha lõhutud. Ta olnud posija. Paljud inimesed käinud ta juures, kel jalg ära niserdatud.
Kord käinud mu ema ta juures, et abi saada. Posija läinud rehetuppa ja võtnud ühes nööri. Seal lugenud sinna nöörile sõnu. Seda ükski ei tea, mis ta sinna peale luges. Tulnud rehetoast, sidunud selle nööri ümber jala. Ja teine päev oli jalg terve.
Selle nimi olnud Liis Käkk.

ERA II 241, 330 (10) < Otepää khk., Pangodi v., Laguja k., Jõeharu t. - Elsa Martin, Laguja algkooli õpilane < Peeter Võsu, 62 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, kollatsioneeris Mare Kalda
Kord elanud Pangodi vallas keegi naisterahvas, kelle nimi oli Tark Mai. Ta elatanud end käsitööst, ta oli lahke, heasüdamlik naine. Kord oli see naine halvatuks haigestunud, nii et ta oli kaotanud töövõime ja hakanud siis inimeste tulevikku ja minevikku ennustama. Rahvas räägib, et päris õieti oli see Tark Mai ennustanud. Ühele meie vallas elutsevale mehele oli ta ennustanud päris õieti. Ta oli ütelnud, et sa saad kahe talu peremeheks. See täitunudki. Tõesti oli ta saanud kahe talu peremeheks.
Nüüd on see Tark Mai ammu surnud.

ERA II 241, 346/7 (13) < Otepää khk., Pangodi v., Tõrvaaua t. < Otepää khk., Päidla v., Kuke t. - Alviine Tiido, Laguja algkooli õpilane < Liis Aasaoja, 83 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, redigeeris Mare Kalda
Kurjadest ja nõidadest.
Nõid.
Elas kord naine, keda hüüti Nõia-Mariks. Kui kedagi karistatud, siis läinud karistuse kandja Mari juure, et mitte valu tunda karistuse ajal. Ja see olnud tõsi. Kes tema juures käinud, ei tundnud valu.
Kui Mari hakkand ära surema, teinud ta kõiksugu looma hääli. Teisel hommikul läinud tal hing veel välja.
Sulane teinud talle saunas kirstu ja Mari olnud laval lautsil. Kui ta löönud kaane laudu kokku, naernud Mari laval. Sulane näidand Marile kirvega. Ta ei kartnud teda, sest ta teadis, et Mari on nõid.
Mari oli juba mõne aja mullas olnud.
Sulane läinud kord linna ja tulnud õhtul hilja koju.
Teel tulnud Mari talle vastu ja küsinud: "Miks sa mulle kirvega näitasid?" Nende vahel algand võitlus. Kui Mari saanud seljaga kuu poole, siis olnud Mari kõvem, aga kui sulane saanud, siis olnud ta Marist kõvem. Kaupmehed saanud sulasele appi ja päästnud ta ära.

ERA II 241, 373/4 (13) < Otepää khk., Pangodi v., Kääni k., Kleini t. - Milla Kriisa, Laguja algkooli õpilane < Anna Klein, 43 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, redigeeris Mare Kalda
Nõid Mari.
Kord elanud nõid nimega Mari. Ta olnud väga kuri. Kõik, kellel halvasti läinud, käinud Mari käest nõu küsimas. Mari pärast surma teinud palju rumalusi. Ta pandud sauna lautsile. Sulane hakkanud saunas Marile kirstu tegema. Mari naernud. Sulane näidanud Marile kirvest. Siis maetud Mari maha. Sulane läinud järgmisele laadale. Koduteel tulnud talle Mari vastu ja küsinud: "Mispärast sa mulle kirvest näitasid saunas." Sulane ainult naernud. Siis hakkanud Mari sulasega maadlema. Kui sulase selg olnud kuu poole, võitnud sulane. Kui Mari, siis võitnud Mari. Viimaks saanud Marist sulane jagu.

ERA II 242, 443 (3) < Otepää khk., Otepää l. < Otepää khk., Vana-Otepää v. - Õie Rebane, Vana-Otepää algkooli õpilane < Peeter Susi (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, kontrollis Anne Kaaber 2002, redigeeris Kairika Kärsna 2003
Vanasti olevat olnud üits tark Mai, temä olevat käinud ette kuulutama, kes pääkoolin käinuva.

ERA II 242, 349 (36) < Otepää khk., Otepää l. < Otepää khk., Vidrike v. - Aino Jago, Otepää progümnaasiumi õpilane < Juuli Leiter, 63 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Arstina on laialt tuntud Klõmps-Mats. See vanamees käinud igal pool arstimas ja olnud väga abivalmis. Ta arstimised peamiselt koosnenud masseerimisest ja kupulaskmisest ja muist säärastest arstimisviisidest.

ERA II 242, 379/80 (7) < Otepää khk., Pühajärve v., Kaurutootsi t. < Otepää khk., Pilkuse v., Vidrike m. - Heldi Hõlpus, Otepää progümnaasiumi õpilane < Juuli Hõlpus, 67 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, kontrollis Anne Kaaber 2002, redigeeris Kairika Kärsna 2003
Elas üks vana naisterahvas, keda kutsuti Tark-Maieks. Ta kuulutas inimestele ette tulevikku ja täpselt nii, nagu ka see oli. Kord oli ta ühte tallu läinud, kus perenaine kodus oli. Sääl lugenud ta värssi perenaisele, et kahe nädala pärast tuleb lõuna poolt piksepilv ja lööb maja põlema. Kui peremees koju oli tulnud, rääkinud kohe perenaine ettekuulutused temale, mille pääle see väga vihastanud ja ei uskunud seda. Tõepoolest oli aga see nii olnud. Oma tarkuse oli ta saanud nii, et 3 päeva oli ta varjusurnu olnud. Olles selline, näidatud talle põrgut ja taevast ning Jumalat. Säält jälle elusse ärgates oli ta oma tarkuse saanud.

Nõid.

Nõid Mari.