Otepää pärimus

Loitsud ehk nõidussõnad

Tagasi esilehele

E 76169 < Otepää khk., Palupera v. - Konstantin Beläjev, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < ema, 47 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Palmipuudepüha hommikul, lüües urvaokstega, äratati magajaid, mis pidi tooma tervist ja virkust.
Kui urvaokstega äratati magajaid lapsi, siis öeldi:
Jalad kergeks,
silmad selgeks,
näpud virgaks.
Tarka meelt pähe,
hääd sõnad suhu.

E 76170 (2) < Otepää khk., Palupera v. - Konstantin Beläjev, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < ema, 47 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
[Palmipuudepühal]
Urvaokstega peksti ka loomi, kes olid kõhnad, lüües neile kolm korda seljale, öeldi sealjuures: "Saagu terveks. Kõik hädad ja haigused kadugu; ja olgu ilusad ja siledad kui urvad."

E 78545 (2) < Otepää khk., Palupera v., Arula - August Miks < Joh. Volmer, 76 a. (1931) Sisestas USN, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui saunas ei öelda vihtlemisel: "Aituma, aituma!", siis kasvavad viheldavale karvad selga.

RKM II 227, 229 (13) < Otepää khk., Otepää v., Ojamäe k. - Regina Praakli < Helmi Algus, 77 a. (1967) Sisestas Marina Sinitsõna 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Varõsele valu,
harakele alu,