Nõo pärimus

Kombed ja tavad

Tagasi esilehele

E 74492/3 (6) < Nõo khk., Luke v., Luke k., Kilgi t. - Aleksander Kikerpill, 15 a., Tartu õpil. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Vana-aasta õhtul magama minnes asetavad tüdrukud kuuseokastest punutud pärja pää alla. Keda nad poistest unes (näevad, kes) pärga ära võtma tuleb, see on ta tulevane.

ERA II 241, 497 < Nõo khk. - H. Ambre, Nõo algkooli õpilane < Jaan Adler, 74 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, redigeeris Mare Kalda
Rehepapp äratab mõisniku.
Kord surnud mõisas härra ja ta viidud seitsme luku taha. Rehepapp lõikunud parajasti peerge. Kui punt valmis saanud, sidunud ta pundi selga, lõhkunud lukud ja tunginud härra surikeldri. Sääl pannud ta purdupaja keema. Kui puder valminud, käskinud rehepapp mõisahärrat maitseda. Surnu aga ei söönud. Rehepapp vihastunud ja löönud härrat rusikaga põskile. Härra teinud nüüd silmad lahti ja vaadanud imestades rehepappi otsa. Samal ajal karanud nurgas olevast tünnist vanakuri välja, haaranud rehepapil pääst kinni ja tõusnud temaga lendu. Viimaks, kui mees toibunud, löönud ta risti ette ja lausunud: "Püha Maria, tule ise appi!" Nüüd leidnud ta ennast porilombist. Mehel oli aga kael veninud 12 tolli pikkuseks. Olla teine veel hiljuti taga Tartu elanud.

ERA II 241, 511 < Nõo khk., Järvepera t. - H. Ambre, Nõo algkooli õpilane < Heleene Adler, 71 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002
Lapse valvamine.
Kui maja uue isiku võrra rikastus, siis niikaua, kui uustulnuk ristimata oli, põles öiti tuli; lapsele pandi piibel ristikesega hälli ja käänispea nuga hälli ääre. Kõik elanikud ei tohtinud kunagi toast lahkuda; kui nii poleks toimitud, nagu eelpool kirjeldatud, siis oleks vanakuri lapse ära viinud.

ERA II 241, 525 < Nõo khk., Luke v., Luke k., Haldja t. - H. Ambre, Nõo algkooli õpilane < Anna Ambre, 39 a. (1939) Sisestas Eve Ehastu 2001, kollatsioneeris Mare Kalda
Harjaste võtmine.
Vanasti, kui lastel hakanud juuksed kasvama, köetud sauna, määritud lapse pää hapu taignaga kokku, mähitud riidesse ja viheldud saunas kaunis kuumas leilis. Vihtleja ise ütelnud: "Nüüd kasvavad sul hästi pikad ja paksud juuksed!"

Lapse valvamine.

Harjaste võtmine.