Nõo pärimus

Taimetark ja meditsiini käsiraamat

Tagasi esilehele

ERA II 241, 525 < Nõo khk., Luke v., Luke k., Haldja t. - H. Ambre, Nõo algkooli õpilane < Anna Ambre, 39 a. (1939) Sisestas Eve Ehastu 2001, kollatsioneeris Mare Kalda
Harjaste võtmine.
Vanasti, kui lastel hakanud juuksed kasvama, köetud sauna, määritud lapse pää hapu taignaga kokku, mähitud riidesse ja viheldud saunas kaunis kuumas leilis. Vihtleja ise ütelnud: "Nüüd kasvavad sul hästi pikad ja paksud juuksed!"

ERA II 241, 437/8 (4) < Nõo khk., Luke v., Järiste k., Alakuke t. < Kambja khk., Kõlleste v., Prangli k. - Anni Kukk, Luke algkooli õpilane < Anna Kukk, ? a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, redigeeris Mare Kalda
Kuidas inimene, kes kuutõbis olnud, puu otsa roninud.
Öösi, kui kuu paistis inimese näo pääle, tulnud sellele kuu-tõbi. Siis läinud see inimene välja ja roninud puu otsa ja tulnud ilusti alla tagasi. Aga kui keegi hõikas, et kuhu ta on roninud, siis kukkunud ta alla.

RKM II 207, 375 (40) < Nõo khk., Vastse-Kuuste v., Vissi k. < Võnnu khk., Kurista k. - Ilse ja Lemming Rootsmäe < Helmi Tikk, s. 1891 (1959) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
"Ussiviga".
Ussiviga esines lastel, kes pildusid silmi üle pea. Kuivatati lõokannuse ("vaivajalille") mugulaid, hõõruti need pulbriks ja anti sisse.

"Ussiviga".

Harjaste võtmine.