Karula pärimus

Tarkusi koduloomadest ja põllupidamisest

Tagasi esilehele

ERA II 2, 627 (3) < Karula khk., Vana-Antsla v., Haabsaare k. - Herbert Tampere < Meos Antsov, 81 a. (1928) Sisestas Pille Sääsk 2001, kontrollis ja parandas Mare Kalda
Kui reede linu külvata, siis saavad kirbusitadse'.

RKM II 225, 326 (17) < Karula khk., Kaagjärve k/n., Lüllemäe al. - Erna Tampere < Anna Puusep, 78 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui ernit pantu, ei ole külvjä kõnõlnu vasta mitte midägi. Ei tere, ei jõudu, egä mitte midägi. Sis kasuse hää erne.

RKM II 225, 326 (18) < Karula khk., Kaagjärve k/n., Lüllemäe al. - Erna Tampere < Anna Puusep, 78 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Hainanätäl om külvi aigu. Sis ei külveta.

RKM II 225, 331 (1) < Karula khk., Kaagjärve k/n., Rebase as., Tornimäe t. - Erna Tampere < Andres Madal, 97 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Vanast ol'l sarnane mood, et erne olli too kõige edimine külv. 3. mail alas edimine külv, varembide es külvetä. Peräst ernet külveti kaara'. Vanast kaeti iks, nii kui toome äitsnese, sis taheti kaara külva. Kui pihla äitsnese, kesväkülv. Linakülv alasi 20. juunil, enne jaanipäivä. Mõni külvi iks ennembi ka, kes taht rüälõikuse aos likku viiä. Kaagjärve mõisan panti kartul sis, ku olli vil'lä ärä külvetu - 14. mail lõpeteti.

RKM II 225, 331/3 (2) < Karula khk., Kaagjärve k/n., Rebase as., Tornimäe t. - Erna Tampere < Andres Madal, 97 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kaagjärvel ol'l üt's peremees, kel olli esä veli, kes kai egä päivi tuut luudust. Egä päivi ütles, et mis täämbä tetä. Üt's päiv ma külvi tee veeren seädsid. Temä lät's müüdä ja ütel, et: "Matal', mis sa tiit, egä sa sellest midägi ei saa." Mul ol'l tuu lapikõnõ, väike, üte puuda külvi. Sii ol'l imelik matal', a pikä pääga. Ma sai 8 vakka. Sis ta es tihka midägi üteldä. Mul naine istut kapstit, tuu vanamiis tulli mõtsast tüüst ja ütel', et: "Kuule, mis sa täämpä istutõd, ega sa noist midägi ei saa. Mardike söövä ärä." Ma küsse: "Mis põhjus tuu sis om." - "Mul om kaalendrin üles kirjutud, mis pääväl edimene lumi tul'l. Riidi tul'l edimene lumi ja nüüd om riidi. Tuul pääväl ei istutada kapstit." Tema istut' nu tuul pääväl, mis temä tiidse. Kapsta olli kõrvu. Mul olli iluse ja temäl olli kirbu pääl.

RKM II 225, 334 (4) < Karula khk., Kaagjärve k/n., Rebase as., Tornimäe t. - Erna Tampere < Andres Madal, 97 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Meil põrraaigust om siin Rebäsemõisan üt's miis. Temä tapp tsiga kas noorekuu algul või täüskuuge. Et ku täüskuuge tapade, sis liha paisus, aga mudu jääs väikses.

RKM II 225, 334 (5) < Karula khk., Kaagjärve k/n., Rebase as., Tornimäe t. - Erna Tampere < Andres Madal, 97 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Vanast, ku ma mõisakotsil olli, sis vanal 10. augustil külveti rügä. Talupaigan külvi ildämpä. Kel liivamaa, külvi viil oktoobri algul.

RKM II 225, 36/7 (2) < Karula khk., Sangaste k/n., Tsili - Erna Tampere < Toomas Reinold, s. 1874 (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Ma tiiä tuud puhtale, ma ütli, et egä vili ei näütä kuu arvule vällä, a tõnõ vili näütäs. Kui külvät ernet noore kuuge, sis kasuve nii pikä ja kõdra om tühä.
A kui külvat vana kuuge, sis om kõtru täüs ja kõdra suure', pikä'. Sibulid ku panet halval aol, sis tuleva nupsikese otsa, aga maa sisen om tillukese. A panet vana kuuge, tuleve suure, iluse. Noid, mis maa sisen kasuse, noo pane vana kuuge, a miä kõrre otsan kasuse, nuu noore kuuga.

RKM II 225, 38/9 (4) < Karula khk., Sangaste k/n., Tsili - Erna Tampere < Toomas Reinold, s. 1874 (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui rügä äitses, sis nel'lä nädäli peräst sai põima. Kat's nädälit rügä äitses. Kui rügä äitses põvvaga, rüäpää ai mett vällä, tuu seemen es ole nii kimmäs, sis külveti vanaga. Kui äitses ja mett vällä es aa, too ol'l tukev terrä. Sis külveti vahest vana ja vahest uue siimnegä. Enne pärtüspäivä kolm päivä ja kolm päivä peräst pärtüspäivä. Talvnisu külveti ennebi viil, kat's nädälit enne pärtüspäivä.

RKM II 225, 41 (11) < Karula khk., Sangaste k/n., Tsili - Erna Tampere < Toomas Reinold, s. 1874 (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Enne päevä pööringit piät kapsta maha istuteme, mudu ei käänä pääd.

RKM II 225, 57 (2) < Karula khk., Tõlliste v., Korijärve k., Pässä t. - Erna Tampere < Leena Lüüs, 74 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kartlikuhja pandas kinni vanal kuul, sis ei tulõ hiire'.

RKM II 308, 87 (36) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Ja vaat, mis ma teile veel ütlen, et tangupudru juures leiba ei või süüa. Toda teavad tuhanded inimesed. Siis sa satud vangimajadesse, raskustesse ja kõiksugu häda tuleb.

RKM II 308, 88 (38) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Teil nagu looma ei ole (pole vaja karta, et loom nõela sisse sööb), siis kandke ikka niit nõela ümber mässitud, siis ei juhtu midagi, ükski ei saa midagi halba teha, terariist on vastas kohe.

RKM II 308, 129 (21) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Linavästrik on maa pääl, esimest korda, kui näed, siis on lina maaline - lamandes, kui kõrgel kuskil, siis pistuline.

RKM II 308, 131 (29) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kuhjamalga kui paarin, lööb pikne kuhja palama. Ei tohi paaris teha.

RKM II 308, 132 (32) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui koer sööb rohtu, läheb ilm halvaks.

RKM II 308, 133 (36) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui ritsik ahju taga laul, siis tuleb vihma. Miinikollast toodi Mõniste laadalt, siis olid kõik katte. See on see, mis miini sees lõhkes.

RKM II 308, 134 (40) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Seapea söömine oli küünlapäev. Pool tetti sülti, pool jäeti järgi.

RKM II 308, 137/8 (2) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < Olga Kivirähk, s. 1901 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Seatapmine on täiskuuga, suitsetamine jällegi täis- või vana kuuga, muidu on liha like, aja vett välla ja läheva mädanema, ussi lätve sisse.

RKM II 308, 138 (3) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < Olga Kivirähk, s. 1901 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Villa niidetas noore kuuga, siis vill kasus.

RKM II 308, 138 (4) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < Olga Kivirähk, s. 1901 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kanal kõrs taga - külalisi.

RKM II 308, 187 (19) < Karula khk., Vana-Antsla v., Aruküla, Tõstra t. - Mall Hiiemäe < Minna Leinus, 70 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui uue-aasta om hästi külm ja selge, sis om suve hää heinaaig.

RKM II 308, 187/8 (20) < Karula khk., Vana-Antsla v., Aruküla, Tõstra t. - Mall Hiiemäe < Minna Leinus, 70 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Vanast tapeti mitu siga, siis sai tõnisepäeval ka seajalgu ja vastlapäeval ka. Vastlakuklid mamma tekse. Vurri tetti. Noore tüdruku ja poisi tekiva nalja, siis kelle oma koer enne ära sõi, see sai mehe või naise ennem. Siin es lasta liugu, siin es ole mäge. Koemetsan olli suure mäe (naabritel), sääl veeti regi mäe otsa.