Karula pärimus

Taimetark ja meditsiini käsiraamat

Tagasi esilehele

E 78378 (12) < Karula khk., Kaagjärve v. - Robert Schmidt, Valga Poeglaste Gümnaasiumi õpil. < Anna Blost, 60 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui esimene kord tütarlapsel olid kuurõivad, siis ema viis vee, milles leos olid olnud kuurõivad, risttee peale, pildudes laiali. Kuurõivad riputas ema haavaokstele ning ütles, et tütarest saaks niisama õrn ja tundelik neitsi, kui tuule käes libisevad haavalehed.

EKnS 22, 12 (2) < Karula khk., Kaagjärve k. - Johann Sööt (1907) Sisestas Kairika Kärsna 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Issanda engel, taiva nagel,
pühä pikne, kuivata kuradi nooli.
Aamen. Aamen. Aamen.
Meie esa palve kolm korda lugeda.

EKnS 22, 12 (3) < Karula khk., Kaagjärve k. - Johann Sööt (1907) Sisestas Kairika Kärsna 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Roojane, tagane ära M. mant,
päästä tedä kiige kurja kiusatuse,
päästa tusest vallale.
Issanda Jeesuse Kristuse,
see pühä kolmainu Jumala nimel,
nüüd ikkes igaveses ajas.
Mina kinnita sinu täämbä,
selle kalli pühäbe õdangu poole.
Jumala, see pühä,
kolmainu pühä nimel.
Aamen.
Kinnituseks ja tervüses M.
Jumala see Esa,
Jumala see Poja,
Jumala pühä kolmainu nimel.

EKnS 22, 12 (3a) < Karula khk., Kaagjärve k. - Johann Sööt (1907) Sisestas Kairika Kärsna 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Nabasõnad
Puujuure pessa,
haina juure pessa,
rii kõdarist, rattarööbest,
naba tõsemine, kuu nõsemine.
Kolm kõrda Meie Esa,
ütessa kõrda Aamen.

EKS 22, 13 (1) < Karula khk., Kaagjärve k. - Johann Sööt (1907) Sisestas Mare Kõiva 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Kaalahiire sõnad
Kolm englit ja Jeesus tulgu üle ütse mägede,
ütessa englit tulgu ütse penikoorma takast.
Tulge Peetri valge hobese manu
ja võtke egaüts omajagu hiiresid
ja minge tagasi üle ütse mägede,
läbi ütse penikoorma.
Ja kiik hiired võtke Peetri valge hobese mant ära.
Lõppegu kui vanakuu,
Kuiugu kui õks vana puu pilliroog.
Aamen ütessa kõrda.
Pühä kõrge Jumal,
kaitsa Peetri valget hobest kolm kõrda.

EKS 22, 13 (2) < Karula khk., Kaagjärve k. - Johann Sööt (1907) Sisestas Mare Kõiva 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Kuvete hiirede ja põrna sõnad
Kes om sündinud,
see las surra
ja las elade
säitse põlve tagasi
selle päiva sees.
Musta elaja ehk punase elaja,
ehk valge elaja man.
Jumala see Esa,
see Poja ja Jumala see Pühä vaimu nimel.
Aamen.

ERA I 2, 401 (2) < Karula khk., Kaagjärve k. - ? (1928) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, toimetas Anne Kaaber, parandas Pihel Sarv 2004
Kui hammas ahju peale visatakse, siis hüütakse: "Ritsik, ma annan sulle luuhamba, anna mulle raudhammas."

EKnS 22, 11 (3) < Karula khk., Kaagjärve k. - Johann Sööt (1907) Sisestas Kairika Kärsna 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Punase roosi sõnad
Jeesus läts merde omma laiva.
Merd mööda sõuden
kolm roosi kandis temä käen,
kellest temä selle üte lei ärä,
selle tõise lei ärä,
selle kolmanda hoidis temä esi käen,
selle nime sees
Jumala see Esä x
Jumala see Poja x
ja Jumale Pühä Vaimu väe läbi x

EKnS 22, 11 (4) < Karula khk., Kaagjärve k. - Johann Sööt (1907) Sisestas Kairika Kärsna 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Valge roosi sõnad
Jeesus läts merde oma laiva.
Merd mööda sõuden kolm roosi kandis temä käen.
Selle haiguse roosi visas temä merde,
selle tervüse roosi jättis minu manu.
Maarja, Jeesuse emä, avita minnu
sedä inemist hoida ja seda valu ärä võtta,
selle nime sees
Jumala see Esä x
Jumala Poja x
ja Jumala see Püha Vaimuga x

EKnS 22, 11 (5) < Karula khk., Kaagjärve k. - Johann Sööt (1907) Sisestas Kairika Kärsna 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Veel roosi sõnad
Kristus läts üle Musta mere,
kolm roosi käen,
kats veie ärä,
kolmas jäie sinna,
ta läts vällä kui orjapoiss,
leeväkott sällän.
Kuiume, lõppeme
kui vanakuu taivan.

EKnS 22, 12 (1a) < Karula khk., Kaagjärve k. - Johann Sööt (1907) Sisestas Mare Kõiva 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Kurja vastus
Teie, kurjad vaimud,
taganege siist ärä,
missugune asi on teil siin?
Temä, minu Jeesus ütsinda,
selle om see hää asi xxx

ERA II 115, 81 (33) < Karula khk., Vana-Antsla v. - Selma Kutti < Anna Pormeister, 49 a. (1935) Sisestas USN, redigeeris Mare Kalda 2006
Inimese käsnu ja lehma nisa pääl olevaid käsnu saab nii kaotada: kartuli lible võtta, hanisulega augukesed sinna sisse pista ja siis lible räästasse panna. Kui kartuli lible ära kuivab, siis kuivavad ka käsnad ära.

RKM II 53, 162 (5b) < Karula khk., Varstu v. < Antsla l. - Ene Antsov < Hilda Antsov, s. 1907 (1956) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2005, kontrollis Mare Kõiva 2005
Peab võtma villase lõnga ja mähkima selle ümber tüüka nii mitu korda, kui vana on arstitav isik. Siis peab lõnga viskama sõnnikusse. Kui lõng on ära mädanenud, siis on ka soolatüügas kadunud.

RKM II 225, 95/6 (10) < Karula khk., Sangaste k/n., Tsili t. < Mõniste - Erna Tampere < Anna Reinold, s. 1879 (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Mul väümiis läts mõtsa seenele ja uss ol'l kuuse juure man. Tiä pidi jala pääle pandma, ehmätäs, sis hää käel tul'l kuu vahetepäeväl villikeisi peo täüs. Lätsi nii katski ja käel tul'l kahre nahk pääle. Sis ütskõrd sellät' mullõ, et niimuudu om. Ma anni klaasiga rasva üten ja ütli, et: "Mine sa kohe Suri manu!" Suri ol'l lugenu rasva pääle ja ütelnu: "Ärä sa lehepuu man määri tuut kätt, määri nõglapuu man. Lehepuust lätt tõnõ müüdä, murd määne ossakõsõ, sis lätt tuu hädä tõsõlõ. Tuliuunen ka ärä tii, vällä pääl määri. Sis ei tii tõisilõ hädä."
Paar kõrd määris, sai terves. Temä tenäs minnu, et : "Sa opasi kohe minnä."

RKM II 225, 57/8 (3) < Karula khk., Sangaste k/n., Korijärve k. - Erna Tampere < Leena Lüüs, 74 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Meil ol'l illus varss ja kooliluu ol'l jala pääl. Nu midä tetä, pidädä ei saa. Üt's vana inemine tul'l meile ja opas, et võta teräriist ja vaata, kui kerkukell lüü. Üt'skõrd ma kuuli, et sjo luteruse kerkukell lüü, joosi sisse, ütli vanalõ, et tulõ nüüd. Võt't kirve ja vaotas ja katte kõik.

RKM II 308, 88 (38) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Teil nagu looma ei ole (pole vaja karta, et loom nõela sisse sööb), siis kandke ikka niit nõela ümber mässitud, siis ei juhtu midagi, ükski ei saa midagi halba teha, terariist on vastas kohe.

RKM II 308, 100 (69) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kidsil pannas punane lõng ümber.

RKM II 308, 101/2 (75) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Maarohtudega arstimist teab minu vanamees. Mina ei arsti ennast. Mina pesen ennast allikaveega ja ongi haigus möödas. Mul on nii kõva usk. Ma ravisin vähi ka ära, käisin ristipäeval ja vanakuu otsa peal allika juure, pesesin ja. Vähk tuleb hoopis teisest asjast, ei tule suitsust ega viinajoomisest.

RKM II 308, 102 (77) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Ussihaigus, mis mõnel naha peale tuleb ("kalanahksus") on, kui oled maa peal kuskil puutund ussipesa, kus on pojad toond, sealt oled saand.
Võta uss kinni, nilu ära ja siis keeda kõik ära. Viinaga võetass, rohu kaudu ikka (nagu arstirohtu), kaob ära. Sellega ei võeta sõjaväkke ka. Ma tean kolm poissi, kes pole ravind, et siis ei võeta sõjaväkke.

RKM II 308, 103 (78) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Puhastamata tärpentin on väga hea ravi, kui on läkaköha. Tärpentiniauru kuuma kivi pealt ja tuuluta kops ära, on kohe terve.

RKM II 308, 132 (34) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Haavale mett võib peale panna, lapp peale ja, kiputas küll, aga läheb ruttu üle.

RKM II 308, 133 (37) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Juudasitta ja kurjasilmaõli sai apteegist. See aitas kurja silma vasta. Teda on praegust ka apteegist saada, aga teise nimega. Miski halva lõhna tal ei ole. Loomale anti sisse, kui kuri silm üle käind.

RKM II 308, 153 (14) < Karula khk., Apja k., Liiva t. - Mall Hiiemäe < Aliide Mölder, 62 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Ma ole kuulnu, et mutti oma kätel ära sureta, kes nii teed, sellest saa arst. Kas nüüd midagi masseerija vai selline.

RKM II 308, 155 (23) < Karula khk., Apja k., Liiva t. - Mall Hiiemäe < Aliide Mölder, 62 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Sipelgapiiritus lätt õliss, liigesevalu on, siis määrida. Maarjasõnajalgu ümbre panna.

RKM II 308, 155 (24) < Karula khk., Apja k., Liiva t. - Mall Hiiemäe < Aliide Mölder, 62 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Praht silmast keelega välja.

RKM II 308, 155/6 (25) < Karula khk., Apja k., Liiva t. - Mall Hiiemäe < Aliide Mölder, 62 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Roosile pandi sinine paber. Mu isa tegi ühtelugu inimestele. Sõna olli ka, ema ka tekk. Pliiatsiga tegi sinise paberi pääle, õkva sai terveks.

RKM II 308, 160 (3) < Karula khk., Apja k., Liiva t. - Mall Hiiemäe < Berta Pettai, s. 1889 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kidsile koerakusi, must vill ja punane lõng mähitakse ümber, koeral laset peale kussa.

RKM II 308, 160 (4) < Karula khk., Apja k., Liiva t. - Mall Hiiemäe < Berta Pettai, s. 1889 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Nööksimisel saat abi: siis teine piat ehmatavat sõna sul ütlema, siis jääs maha.

RKM II 308, 160 (6) < Karula khk., Apja k., Liiva t. - Mall Hiiemäe < Berta Pettai, s. 1889 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Harjaste võtmine: levataignaga kokku, lats lavale ja vihuti kuuma käen. Lats rüükse, nii et kasvõi lae üles löönu.

RKM II 308, 160/1 (7) < Karula khk., Apja k., Liiva t. - Mall Hiiemäe < Berta Pettai, s. 1889 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Uss hammust, siis jalg maa sisse panna. Tulehoonele ei tohi tuua tuud.

RKM II 308, 161 (8) < Karula khk., Apja k., Liiva t. - Mall Hiiemäe < Berta Pettai, s. 1889 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Haavale härmavõrk panda.

RKM II 308, 174 (1) < Karula khk., Väike-Apja k., Otsa t. < Rõuge khk., Vana-Roosa v. - Mall Hiiemäe < Vanda Torn, 64 a. (1973) Sisestas USN, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Maahumal on, meie kuivateme teda, teeks teeme. (Nõmmliivatee).

RKM II 308, 182 (4) < Karula khk., Vana-Antsla v., Aruküla, Tõstra t. - Mall Hiiemäe < Minna Leinus, 70 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Ussihammustuse vasta, mõni ütles, et maa sisse panna, tõmmab paistetuse alla. Eesti ajal minti arsti juure Antsla.

RKM II 308, 205 (1) < Karula khk., Kirbu k., Allika t. - Mall Hiiemäe < Aliide Pulst, 82 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Mina olin Purikal karjas, nii 15-16-aastane, ja uss nõelas lehma ära. Siis oli õue pääl pika haina väikse kollase õilme otsan, võteti tuud. Nee olli ussihaina, tambiti lämmele - pehmes, siis seda löga pandi pääle. Ruttu võtt paistetuse ära.

RKM II 308, 330 (23) < Karula khk., Karula v., Mähkli t. - Kristi Salve < Aleksander Purlau, s. 1902 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Mina olli esi kõhutõbel, ku ma olli katekümne aastane. Isa õpet toda vanaaegset rohtu. Sepasüsi peksti peeness, panti klaasi vee sisse kats lusikatäit toda pulbrit. Ma sai tollega terven.

Punase roosi sõnad
Merd mööda sõuden