Karksi pärimus

Tarkusi koduloomadest ja põllupidamisest

Tagasi esilehele

E 78787 (15) < Karksi khk. - Johannes Palu, Pärnu Poegl. Gümn. õpil. (1932)Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
[Heinategu.]
Kuhja otsast reha visati maha kodu poole, heinu koju vedades aga visati kuhjapääks olnud heinatuust metsa poole ja öeldi sellele järele: "Nälg, mine metsa!"

E 78468 (4b) < Karksi khk., Karksi vanadekodu - Anna Suurmatsi, Läänemaa Õpetajate Seminari õpilane < Tiiu Kuut, 80 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kodust välja minnes annud perenaine karjasele vitsa kätte, seda ei tohtinud karjapoiss kaotada, vaid pidi ta õhtul jälle koju tooma ja perenaisele tagasi andma, kes selle siis lauda katusele visanud karjale kurja kaitseks suve jooksul.

E 77248 (3) < Karksi khk., Nuia al. - O. Masso < Reet Kapral, 70 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui jõulud härmas, on viljarikas aasta.

E 77248 (4) < Karksi khk., Nuia al. - O. Masso < Reet Kapral, 70 a. (1931) Sisestas USN, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui pihlakad marjus, on kartuliaasta hea.

E 77248 (5) < Karksi khk., Nuia al. - O. Masso < Reet Kapral, 70 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui leppadel pikad urvad, on hea rukkisaak, kui ümargused urvad, hea odrasaak, kui sarap urvas, siis hea nisu ja kui haavad urvas, siis rohke kaer.

E 81227 (1) < Karksi khk. - Hans Toom, Läänemaa Õpetajate Seminari õpilane (1930) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jõululaupäeval anti vanadele loomadele kolm viilukat leiba soolaga, noorematele vähem. Hobused said pääle leiva veel kaeru. Lammastele anti väikeseid leivatükke segatult kaertega. Viljapuudele seoti õlgsidemed. Õhtul ahju vorstid jne. Pereisa luges pühakirja ja lauldi. Vahepääl söödi. Toas olid muidugi ka kuusk ja põhud. Oli perekonnas lapsi, käis ka jõuluvana.

ERA II 33, 443 (5) < Karksi khk., Karksi v., Nuia as. - Marie Sarv (1931) Sisestas USN, kollatsioneeris Mare Kalda
Kui midagi kasvama pandi, siis ikka noorel kuul.