Kambja pärimus

Mängulaulud

Tagasi esilehele

RKM II 392, 55/6 (11) < Kambja khk., Voore k. (end. Talvikese k.) < Pihkva obl., Ruusmäe-Rogosi k. - Erna Tampere < Lilli Jänes, 77 a. (1985) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Sõit, sõit sõtsele,
üle aia onule,
läbi linna lellale,
teed mööda tädile.
Lell tõi leiba,
tädi tõi tangu,
sõtse tõi sõira,
onu tõi ube.

RKM II 392, 289 (22) < Kambja khk., Tuigu k. < Rõuge khk. - Merrit Kiho < Salme Nemvalts, 76 a. (1985) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Kes aian, kes aian,
mesilane aian,
mis nimi, mis nimi,
nipitiri nimi.
(Ringmäng.)

RKM II 392, 289 (23) < Kambja khk., Tuigu k. < Rõuge khk. - Merrit Kiho < Salme Nemvalts, 76 a. (1985) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Aadamil oli seitse poiga,
seitse poiga Aadamil.
Es na es söö,
es na es juu,
es na es tunne armastust.
Nema elliva kõik ütten
(Seesolija pidi mingi viguri tegema, mis teise järgi es saa tettä ja jälle otsast pääle.)

RKM II 392, 289/90 (24) < Kambja khk., Tuigu k. < Rõuge khk. - Merrit Kiho < Salme Nemvalts, 76 a. (1985) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Üks alatine mäng oli ridaimä. Istuti põrandal üksteisel sülin, üksteiselt ümbert kinni. Tuli ritko ostja, küsselt: "Tere, tere, ridaimä, kas ritko saab?" - "Ei saa. Must kass oll maha ajanu." Teist korda tuli, siis sai üte ria ja siis lõpus, kui kõik rida' oll är' müüdüva, siis hakati ridaimä sanna viima. Ridaimä küsse "Mis puuga sann on kütetü?" - "Pedaja." - "Ei, too mõru." - "Kuusepuuga." - "Ei, too vingune." - "Kõivopuu." - "Ei, palla." - "Uibupuuga." - "Too küll makkus." Ridaimä lässi sauna "Kas pini omma kinni pantu?" - "Jah." Rida aga muutus peniks, kargasid imäle kallale ja hakkasid kiskuma igalt poolt.

RKM II 392, 290/1 (25) < Kambja khk., Tuigu k. < Rõuge khk. - Merrit Kiho < Salme Nemvalts, 76 a. (1985) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Muna mulku ajamine.
(Kohtumaja ja koolimaja iin kolmest paigast tuli tee kokku. Moodustus plats.)
Kõigil oli kaika käen, igal oma mulk. Keskel imä mulk, sääl kivi seen. Üts kodumulguta. Too ütsikmängija keskel proovse kivi ajada kellegi mulku, aga kaikaga hakati vastu ja proovisid visata hoopis kivi suurde mulku. Kui kivi läks kellegi mulku, pidi mulgu käest ära andma ja oll vahetus.

RKM II 392, 291/2 (26) < Kambja khk., Tuigu k. < Rõuge khk. - Merrit Kiho < Salme Nemvalts, 76 a. (1985) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Trihvaa. Üts luges, pärna man olli tuu löömine.
Entel, tentel trikatrei
supper maalo kupper kai
sina oled süüst prii.
Kes viimseks jäi, jääb lugejaks. Teise käkseva ära end. Hakkas otsma, kui kellegi ära nägi, siis suure jooksuga, kumb sai enne puuni. Kui sai lugeja, oli järgmine lugeja käen.

RKM II 392, 292 (27) < Kambja khk., Tuigu k. < Rõuge khk. - Merrit Kiho < Salme Nemvalts, 76 a. (1985) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Ää, ää, tsuu, tsuu,
lats kasvas karjuseks,