Hargla pärimus

Tarkusi koduloomadest ja põllupidamisest

Tagasi esilehele

E 77306 (1) < Hargla khk. - August Rebane, Valga Poeglaste Gümn. õpil. < Miina Paas, 60 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Hoolas peremees käis jaaniöösel ümber oma viljapõldude, lugedes nõiasõnu ning pistes kadakaoksi vilja, et siis ükski nõid ta põllule kahju ei saaks teha.

ERA II 115, 16 (25) < Hargla khk., Taheva v. < Hargla khk., Mõniste v. - Selma Kutti < Liis Peltser, 77 a. (1935) Sisestas USN, redigeeris Mare Kalda 2006
Kui augustikuul puulehed kollaseks (vahatses) lähevad, tuleb kevadel ruttu hein maha; kui aeglaselt lehed kollaseks lähevad, tuleb hein visalt.

ERA II 156, 523 (101) < Hargla khk., Vastse-Roosa v. - Lehte Kuus, Vastse-Roosa algkool (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui talvel lehmadest kõneled halba, siis lehmad suvel lähevad kiini.

RKM II 53, 94/5 (10) < Hargla khk., Mõniste kn. - Tiiu Proðkin < Alma Mihkelsoo, s. 1891 (1956) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2005, kontrollis Mare Kõiva 2005
Võitegemise laul
Kokku, kokku, koorõkõnõ,