Hargla pärimus

Rahvaastronoomia

Tagasi esilehele

ERA I 7, 121 (10)< Hargla khk., Mõniste k. - Paul Ariste < Marin Torm, 77 a. (1946) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2003, kontrollis ja parandas Pihel Sarv 2004
Kui vihma satass jaa päiv paist, sii om vaõstõ lat'si silmävesi.

ERA II 57, 733 (2) < Hargla khk., Taheva v., Kõõdre t. - J. Tamm < Eduard Kasak, s. 1869 (1932) Sisestas USN, kollatsioneeris Luule Krikmann, parandas Maarja Oras
Kui vaarao latse tsuklese, sis taivas veretes - ja tullev sõda.

ERA II 115, 16 (24) < Hargla khk., Taheva v. < Hargla khk., Mõniste v. - Selma Kutti < Liis Peltser, 77 a. (1935) Sisestas USN, kollatsioneeris Mare Kalda 2006
Kui "sõkl" (tähekogu) enne jõulu kolm nädalat maha tuleb, saab hää suvi.

ERA II 115, 43/4 (5) < Hargla khk., Taheva v. - Selma Kutti < Bernhard Bullis, 73 a. (1935) Sisestas Epp Peedumäe 2000, kollatsioneeris Mare Kalda 2006
Lehepuid tuleb raiuda vanal kuul ja okaspuid noorel kuul, siis kuivavad hästi põletamiseks.

ERA II 115, 49 (17) < Hargla khk., Taheva v. - Selma Kutti < Leena Karh, 78 a. (1935) Sisestas USN, redigeeris Mare Kalda 2006
Kui Sõel enne talvistepühi maha tuleb, saab hää suvi.

RKM II 135, 197 (7) < Hargla khk., Mõniste v. - Minna Kokk < Minna Kokk, s. 1892, oma mälestuste järgi (1962) Sisestas USN, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kuutõbi.
Nägin ise lapsena kuutõbist poisikest, tuli öösi sängist välja, ise täitsa magas, käis tuba mööda silmad kinni, no teda vanemad ühtelugu valvasid. See haigus öeldi saanud ehmatusest ja vasturohuks pidi olema ka ehmatus. Nii visatigi poisile, kui ta magades tuba mööda käis ja ümises, külm vesi kaela. Poiss ehmatas kangesti unest üles, sai aru ja läks sängi, nii tehti mitu korda ja poiss saigi terveks.

RKM II 307, 137 (3) < Hargla khk., Taheva k/n., Laanemetsa k. - Erna Tampere < Herbert Nõmme, 67 a. (1973) Sisestas Eerik Hanni, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Lehtpuud lõigati noore kuuga, okaspuu vana kuuga, küttepuu ja tarbepuu, sis om kuiv riidas.

Kuutõbi.