Hargla pärimus

Rahvakalender

Tagasi esilehele

E 77306 (2) < Hargla khk. - August Rebane, Valga Poeglaste Gümn. õpil. < Miina Paas, 60 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Nõiad käisid jaaniöösel tempe tegemas ja rohte ning salasõnu otsimas. Kui kaks nõida aga kokku juhtusid, siis ei olnud ühelgi sellest tööst kasu ja nende salasõnad ega ka rohud ei aidanud sugugi. Seepärast hoidusid nõiad ikka üksteisest eemale.

E 77319 < Hargla khk., Saru v. - Valter Saag, Valga Poeglaste Gümn. õpil. < Hipp Karavits, 86 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
[Jaanipäev]
Mõni päev varem vaadati tünn valmis ja jaaniõhtu pimenedes täideti ta puudega. Äärtele pandi ka mõned tõrvased puud, et paremini põleks, kuna keskel olid harilikud puud, sest neil on valge tuli.

E 78609 (5) < Hargla khk., Laanemetsa v. - Vernanda Vellmann, Valga Tütarlaste Gümn. õpil. < Liisu Tsirk, 79 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Käärdepäeval ei tohi hagu ega muid puid koju tuua, siis tulevad ussid suvel elumaja juurde.

E 78610 (3) < Hargla khk., Laanemetsa v. - Vernanda Vellmann, Valga Tütarlaste Gümn. õpil. < Liisu Tsirk, 79 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jaanipäeva ööse läbi vee minna, siis leiad hommiku saapa sees raha.

E 78610 (5) < Hargla khk., Laanemetsa v. - Vernanda Vellmann < Liisu Tsirk, 79 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui jaaniööse pista lauda uksepragudesse pihlakaoksi, siis painaja ei piina loomi.

ERA II 156, 507 (23) < Hargla khk., Vastse-Roosa v. - Lehte Kuus, Vastse-Roosa algkool (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui Suurel Reedel puu otsa ronida, ja seal laulda siis saab hää laulu hääl.

ERA II 156, 511 (35) < Hargla khk., Vastse-Roosa v. - Lehte Kuus, Vastse-Roosa algkool (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Jaanipäeva laupäeval kui siis minna kolme haruga teepääle ja punu pärg üheksa sugustest lilledest. Õhtul magama minnes pane see pärg pähe, kes selle võtab ära see on peigmees (või jälle pruut).

ERA II 156, 513 (44) < Hargla khk., Vastse-Roosa v. - Lehte Kuus, Vastse-Roosa algkool (1937) Sisestas Aire Kuusk 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Jõulu ajal ei lähe inimesed vooditesse, vait minnakse maha õlgedele, et kui surnute hinged tulevad, siis on voodi vaba.

ERA II 156, 513 (45) < Hargla khk., Vastse-Roosa v. - Lehte Kuus, Vastse-Roosa algkool (1937) Sisestas Aire Kuusk 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Jõulu ajal ei lähe inimesed vootitesse sellepärast, et kui Jeesus sündis, siis panti tema ka õlgedele.