Halliste pärimus

Rahvakalender

Tagasi esilehele

E 16992 (194) < Halliste khk., Kaarli k. - Jaak Sõggel (1895) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Lihaheite (vastlapäev) on ikka noorekuu sees. On ta õige noorekuu lähedal, see tähendab head, on ta noorekuu viimaste päevade sees, see tähendab halba.

E 22664 (8) < Halliste khk., Kaubi k. - Hans Reissar (1896) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2003
Suure nellebe enne päevä toove karjatse mõtsast linnupuid, siis lövvave suve hästi linnupesasid.

E 3910 (103) < Halliste khk., Kaarli v., Saaremetsa k. < paistu khk. - Jaak Sõggel (1893) Sisestas Pille Parder 2002, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Suurel neljapäeval ja reede hommiku enne päeva tuuakse metsast kuive puid, oksasid ehk rämsu, nõnda nimetatud linnupuid. Siis lastakse nad seni allel olla, kuni esimese ülestõusmisepüha hommikuni, kus nad siis munade keetmise ajal paja all ära põletatakse. Kes puud enne päevatõusu metsast kodu saab tuua, see olla sel aastal heasti virk ja hoolas, kes aga oma vooriga päeva kätte jääb, see laisk ja loll.
Kes need linnupuud metsast toonud olla, see saab siis sui palju linnupesi leidma, sellepärast ka siis iseäranis lapsed püüavad metsast linnupuid tuua.

E 3915 (151) < Halliste khk., Kaarli v., Saaremetsa k. < Paistu khk. - Jaak Sõggel (1893) Sisestas Pille Parder 2002, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Kui jüripäeval hagu raiutakse, siis püiab hunt karjas sellel suvel palju kurja teha.

E 3884 (21) < Halliste khk., Kaarli v., Saaremetsa k. < Paistu khk. - Jaak Sõggel (1893) Sisestas Pille Parder 2002, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Jõulupäeval ehitadakse jõulukuuske. Tähendus. Urbele- ja tuuleristipäevad ei tule pühadeks pidada. Need kaks neljapäeva loetadakse tuuleristipäevadeks, mis enne suurt ristipäeva on.

E 75971a < Halliste khk., Abja v. - Friedrich Tilk, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < Mall Puru (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Suurel neljapäeval lepikust toodud puudega keedetud munad ei lõhke.

E 75972 < Halliste khk., Abja v. - Friedrich Tilk, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < Mall Puru (1931) Sisestas USN, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Suurel reedel hommikul päikesetõusu ajal tuleb minna õunapuuaeda ja otsida kõige suurem puu ja kammida juukseid selle all. Siis kasvavad juuksed pikad ja ilusad kui hommikune kuldne päike.

E 75982 < Halliste khk. - K. Oja, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < ema (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Suure nädala ja ülestõusmispüha kombed on seoses usuliste sündmustega. Suur nädal algab palmipuudepühaga, mälestatakse Jeesuse sõitu Jeruusalemma, mil tänulik rahvas laotas palmioksi teele. Sellest on päritud komme urbadega pajuoksi viia koju ja nendega kaunistada tube.

E 75989 < Halliste khk. - J. Šepka, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < Ann Oinas, 79 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
[Lihavõttekombeid]
Vara pidi mindama metsa, et korjata puilt pudenenud kuivi oksi, millistega keedeti mune, sest siis nad ei läinud keetmisel katki. Kes suutis korjata palju oksi või nn linnupuid, see leidis suvel palju linnupesi.

E 75993 (1) < Halliste khk., Laatre v. - Ervin Ilves, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < Anna Kööpler, 90 a., I. Ruus (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Ka toodud suurel neljapäeval enne päikesetõusu teise talu juurest (ehk ka metsast) nn. linnulaaste (ehk linnupuid) ja nad põletatud kodus. Sellega pidavat saama suvel hulk linnupesi.

E 75993 (2) < Halliste khk., Laatre v. - Ervin Ilves, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < Anna Kööpler, 90 a., I. Ruus (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Lihavõtteid nimetatud ka veel kiigepühadeks, sest siis ehitatud kiikusid ilusamaisse metsatukesse. Kiigu ehitajaiks olnud poisid ja tüdrukud. Kes kiikuda tahtnud, pidanud andma mune (muidugi värvituid, kas sibula-või lepakoortega). Kes mune ei andnud, see kiikuda ei saanud. Kui kiik valmis olnud, siis lauldud:
Tulge kokku külalapsed,
Kiik on tehtud kinnastega,
Varu väänet vammustega
Esimese püha hommikul kiigutud.

E 76020/1 < Halliste khk. - N. Raist, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < M. Allikas, 69 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
[Lihavõttekombeid]
Arvati ka, et päike esimese püha hommikul mängivat. See mängimine seisnud selles, et päike hüpanud taevalaotuses edasi-tagasi, visanud uperpalle ja roninud puie latvadele.

E 76065 < Halliste khk. - J. Petermann, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < Marie Siil, 72 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Suure neljapäeva hommikul äratati lapsed varakult ja pidid korjama "linnulaaste", milliseid tarvitati pärast munade keetmiseks. Mida rohkem leiti laaste, seda enam leiti suvel linnupesi.

E 76165 < Halliste khk., Abja v. - A. Saar, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < vanemad (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Suure neljapäeva ja reede hommikul peab enne päikesetõusu väljast hagu või laaste sisse tooma. Peab ka ennem laastu- või haosületäiega kolm korda ümber maja jooksma ja siis tuppa tulema ja ahju ette maha viskama, siis leidvat suvel palju linnupesi.

E 76319 < Halliste khk., Laatre v. < Suure-Jaani khk., Vassamõisa v. - Ervin Ilves, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < Anna Kööpler, 90 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Suurimaks lõbuks noorile ja vanule olnud muidugi jaanitule põletamine. Igas talus põlenud vähemalt üks tuli. Et tuli kaugele paistaks, selleks pandud ta pika ridva otsa. Põletisaineks olnud kuuse vaigused koored ja muu aine, mis kaua põleb.

E 78643 (1) < Halliste khk., Laatre v., Mõisaküla - Martin Vodi, Pärnu Poegl. Gümn. õpil. < Aliide Vodi (1932) Sisestas Aire Kuusk 2001, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jõuluõhtul toodi õled sisse ja laotati põrandale, siis oli lõbu laialt, möllati ja maadeldi.

E 78643 (4) < Halliste khk., Laatre v., Mõisaküla - Martin Vodi, Pärnu Poegl. Gümn. õpil. < Aliide Vodi (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jõulupuu tegemisel olid ka oma kombed. Kõik kingid, mis olid, riputati selle otsa.

E 78646 (3) < Halliste khk., Laatre v., Mõisaküla - Martin Vodi, Pärnu Poegl. Gümn. õpil. < Aliide Vodi (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
[Jõulud]
Toodud parajaid halge hea hunik sisse ja tüdrukud kui ka poisid kahmanud kinniste silmadega hunikust sületäie puid. Kel puud paaris olnud, sel pidanud järgneval aastal hästi minema ja tema soovid pidanud täituma.

E 78647 (7) < Halliste khk., Laatre v., Mõisaküla - Martin Vodi, Pärnu Poegl. Gümn. õpil. < Aliide Vodi (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Uue aasta hommikul vara, aovalgel, käinud lapsed teise talu metsas ja toonud vitsu ja hage, siis leidvat uuel aastal palju linnupesi.

E 78777 (11) < Halliste khk., Laatre v. - Johannes Palu, Pärnu Poeglaste Gümn. õpil. < Jaan Mäger (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jaanipäeva hommikul peab peremees enne päeva käima kolm tiiru ümber linapõllu ja kolm pihelgaoksa põllusse pistma, siis ei söö lapulased linaõnne ära.

E 78607 (1a) < Halliste khk., Laatre v. - Meta Tamm, Valga Tütarlaste Gümn. õpil. < Reet Tamm, 68 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
[Suurel neljapäeval]
Enne päevatõusu pulgakeste, laastude jne. tuppatooja leiab palju linnupesi.

ERA II 124, 347 (35) < Halliste khk., Vana-Kariste v., Kamali k., Piirioja t. < Halliste khk., Vana-Kariste v., Metsa k., Toosi t. - Leili Takk < Karl Sikats, 85 a. (1936) Sisestas Epp Peedumäe 2000 Kollatsioneeris Ell Vahtramäe
Lepa võsa, ku tahetas äviteda, piab ikki raidma juuli või augusti lõpu puul, sis ei kasva si võsa kunagi suures.