Tekst

Uueaasta öösel pannakse vaanas veega lauale ja vaagna äärele kirjutatakse paberist sedelikesed. Neid sedeleid võib hulk olla, näit[eks]: Saad tanu alla, korja veimevakk valmis, Jaan, Juhan ehk ükskõik kes (nagu arvata) tuleb kosja, jne. Need sedelid pannakse vaagna ääre külge (lihtsalt veega) kinni. Nüüd võetakse kork ja pannakse vette ning vesi pannakse käega vaagnas ringi käima ja oodatakse, kuni kork jääb kuhugi sedeli juurde seisma. Mängiti Vihtras umb[es] 10 aastat tagasi.

„Paadid“ veenõus näitavad tulevikku.
Ujuma on pandud pähkli- ja munakoori, söetükikesi, õmblusnõelu, korke, paberist volditud laevukesi. Üldtuntud, ent rohkem teateid Lõuna-Eestist (Tartu-, Võrumaalt).

Vändra

K. A. Rõõmussaar

1937

ERA II 170, 28/9 (19) < Vändra khk – K. A. Rõõmussaar (1937)

Vana- ja uusaasta

INIMSAATUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

Paatide ujutamine veenõus

902

9120
/ / / /
Citation
“Uueaasta öösel pannakse vaanas veega lauale …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/53120.