Tekst

Õnnekatsumine. (Joonis N° 1). Võeti harilik kauss, mis täideti veega ääreni. Kaussi pandi ujuma kolm kokkupandud korki, millede keskel põles küünal. Kauss asetati lauale. Kausi ümber ringina laual oli kirjutatud mitmesugused sõnad, nagu: vaesus, rikkus, vara, surm, pulm, kosjad, jne. Isikul, kes soovis õnne katsuda, seoti riidega silmad kinni, siis juhiti ta käsi kaussi, vette, mille ta käsi pani liikuma. Vee liikumise mõjul hakkavad ka veel asuvad korgid liikuma. Lõpuks jäid korgid seisma kausi ääre juures. Vaadati, millise sõna juures nad seisma jäid, see sõna pidi ka õnnenägija tulevast õnne ütlema.

„Paadid“ veenõus näitavad tulevikku.
Ujuma on pandud pähkli- ja munakoori, söetükikesi, õmblusnõelu, korke, paberist volditud laevukesi. Üldtuntud, ent rohkem teateid Lõuna-Eestist (Tartu-, Võrumaalt).

Pärnu-Jaagupi

F. Thomberg

1930

E 67463/4 (XII) < Pärnu-Jaagupi khk – F. Thomberg (1930)

Vana- ja uusaasta

INIMSAATUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

Paatide ujutamine veenõus

897

9115
/ / / /
Citation
“Võeti harilik kauss, mis täideti veega ääreni …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/53115.