Tekst

Vana-ajastaga õdangust. Kui sa tahat teedä saija, kes sullõ mehes vai naases saa, sõs võta kats suurt piiglit, mine ütsinda ütte suurtõ tühja tarrõ, mis pümme um, panõ nu piigli ütstõõse pääle ja vahi päälmäste piiglihe, a sa ei tohe midägi pelädä, ei naarda, ei ka taadõ kaija, sõs näet sa sääl piiglin umma tulõvast pruuti vai peigmiist. Üts tütrik oll tennü nii ja oll sõs piiglin nännü ütte ilusat nuurt miist ülembä rõivin uma sälätakan saisvat. Tütruk tahtsõ nätä, kas um ka kiäki sälätakan ja kai taadõ, a tuu lei timäl pää õtsast mõõgaga maha.

Ennustamine peeglisse vaatamisega.
Selle ennustusviisi juurde kuulub sageli ka küünlavalgel piibli lugemine.
* taadõ kaija – taha vaadata

Rõuge

M. Jennes

1891

H II 45, 211 (9) < Rõuge khk – M. Jennes (1891)

Vana- ja uusaasta

INIMSAATUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

Peeglisse vaatamine

837

9055
/ / / /
Citation
“Kui sa tahat teedä saija, kes sullõ mehes vai naases saa …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/53055.