Tekst

Vana-aasta õhtal valati ka õnne. Kui kell 12 on, siis mindi ümber maja jooksma, kui noored koos olid. Keda siis kohtad, kui kohtad inimest või neljajalgset looma (peale kassi), siis pidi väga rikas aasta olema; kui kohtad kassi, pidi väga kehv aasta tulema. Mina selle tükiga sain ka hakkama. Olime kolmekesi tüdrukud, kaks tüdrukut lähevad välja, mina lähen salaja teisele poole. Tüdrukutel oli kahe peale üks kavaler. See läks ka, sai aru, et nad välja läksid. Mina jooksin kavalerile vastu, tõukasin tolle maha ja tüdrukutele vasta. Poiss läks sõtta, sai surma ja keegi kolmest ei saanud teda.

Ümber maja jooksmine.
Ennustamisest ümber maja jooksmisega on suurem osa teateid Põhja-Eestist.

Helme

L. Briedis

1962

RKM II 145, 126/7 (8) < Helme khk – L. Briedis (1962)

Vana- ja uusaasta

INIMSAATUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

Ümber maja jooksmine

810

9028
/ / / /
Citation
“Vana-aasta õhtal valati ka õnne …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/53028.